Stojčevac: Tri mjeseca trajala akcija čišćenja
Foto: Zppks.ba

Stojčevac: Tri mjeseca trajala akcija čišćenja

Foto: Zppks.ba

Foto: Zppks.ba

Stojčevac je prije rata spadao u jedan od ljepših i uređenijih prostora u gradu, te je bio značajan turističko-rekreativni i izletnički centar. Zato su iz JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organizovali veliku akciju čišćenja koja je trajala protekla tri mjeseca na području ovog izletišta.

Pokošena je trava, uklonjeno smeće i samoniklo rastinje, kao i sve one stvari koje bitno unazađuju krajolik i ukupni doživljaj posjetilaca i turista.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja je svjesna važnosti ovakvih radova koji u najvećoj mjeri utiču na stvaranje pozitivnih utisaka i dojmova.

Direktor ove ustanove Osman Delić ranije je najavio da će na Stojčevac biti zabranjen ulaz automobilima, te da je na proljeće planirano postavljanje rampe kako posjetioci vozilima ne bi ulazili u područje ove vodozaštitne zone.

U akciji čišćenja su učestvovali, pored uposlenika JU Zaštićena prirodna područja, sezonski radnici angažovani na obavljanju povremenih i privremenih poslova preko projekta Javni radovi, koji finansira JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Iz JU Zaštićena prirodna područja, za sada, ne namjeravaju naplaćivati ulaz na ovo, nekada omiljeno izletište građana Sarajeva.

Padine Stojčevca povezane su sa Vrelom Bosne alejom koju sačinjavaju platani, hrast lužnjak i lipe. Na samom prostoru koji je oivičen padinama Igmana, nalaze se parkovi s 49 vrsta drveća, a u sastavu grmlja različite vrste divljih ruža, malina i kupina čiji cvjetovi doprinose ukupnom pejsažnom ugođaju.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.