Šta je RSS?
Foto: good.co

Šta je RSS?

U moderno doba sve se više možete susresti s nizom novih pojmova od kojih za neke vjerojatno još niste ni čuli. To i ne čudi s obzirom da živimo u moderno doba kada se skoro svakodnevno pomiču granice tehnologoje. Nešto što je bilo nezamislivo do prije nekoliko godina, danas je zapravo dio svakodnevnice. Uzmite u obzir samo društvene mreže i brojne aplikacije koje se nude. Od relativno novih pojmova svakako se treba osvrnuti na RSS.

O čemu se zapravo radi? Za sve one koji ne znaju radi se o tehnologiji koja vam pomoću posebnih programa omogućava čitanje raznih vijesti i blogova. Najbolje od svega što tokom čitanja možete klinkuti na naslov koji vas interesuje, a samo jedan potez odvest će vas na stranicu željenog sadržaja. Samo ime govori kako se radi o lakšen načinu korištenja. Naime RSS zapravo znači Really Simple Syndication.

Pomoću RSS-a u vrlo kratkom vremenu možete pregledati određenu stranicu, ili više njih. Sve stranice koje korisnik odabere program posloži tako da izgleda uredno, odnosno onako kako sam korisnik odabere. U slučaju da imate RSS koji podržava malo naprednije mogućnosti moći ćete čak mijenjati način kako vam se prikazuju vijesti, a osim toga biti ćete u mogućnosti da odaberete hoćete li pregledati samo naslove, ili možda kratke uvode. Svi oni koji su se upoznali s RSS-om odlučili su sve željene stranice dodati RSS čitaču. Ako već niste, šta čekate?


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.