Sretan dan državnosti!
Foto: Admir Kuburović, Sarajevski.ba

Sretan dan državnosti!

Na današnji dan, prije sedamdeset četiri godine, naša domovina Bosna i Hercegovina obnovila je svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanske imperije.

U Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Treba dodati da je ovu odluku potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBiH-a, svih bh. naroda.

Bosna i Hercegovina je, odlukom na ovom zasjedanju, definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Odluka kaže kako BiH „nije ni srpska, ni hrvatska a ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska“ te će u njoj biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nekoliko dana kasnije, pomenuta odluka ZAVNOBiH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu.

Bosna i Hercegovina je nakon oslobođenja 1945. godine dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Bosancima i Hercegovcima želimo sretan Dan državnosti naše zemlje!


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.