Spomenik Tvrtku visok osam metara pred Parlamentom BiH?
Foto: Avaz.ba

Spomenik Tvrtku visok osam metara pred Parlamentom BiH?

Javna rasprava o inicijativi za podizanje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu bit će održana u srijedu.

Javna rasprava će se održati u srijedu u 13 sati u Bijeloj sali Parlamenta BiH

“Spomenik mora biti u centru Sarajeva, jer to zaslužuje. Naš prvi prijedlog je da to bude pored stećka, ispred Parlamenta BiH, jer je to institucija koja predstavlja državu, i na toj lokaciji ćemo istrajavati. Ako baš ne bude moguće, druga lokacija je u parku između Zemaljskog muzeja i Vilsonovog šetališta, kod caffea ‘Tito’, a treća je u blizini Predsjedništva. Bitno je da bude dovoljno prostora oko spomenika za propratne sadržaje”, kazala je na konferenciji za novinare povodom najave javne rasprave Ivana Ina Mostarac, predsjednica NVO Dječiji pokret mira, ljubavi i prijateljstva koja je jedna od inicijatora projekta.

Začetnik projekta je umjetnik Enes Eno Bešić iz Solingena, koji je uradio i idejno rješenje.

“On ne insistira da to bude na kraju njegovo rješenje, želja nam je da projekat preuzmu institucije, prije svih Gradska uprava Sarajeva, Kanton, Federacija…, da se uradi konkurs i izabere najbolje rješenje, ništa nije zabetonirano”, kazao je jedan od inicijatora, Amir Halep iz Zenice, a javila Slobodna-bosna.ba.

Spomenik mora biti čvrst

Foto: Refleksija.me

Spomenik u Tuzli
Foto: Refleksija.me

Halep je potcrtao je da materijali moraju biti čvrsti: “Ne može to biti spomenik od pleksiglasa ili stakla, to treba da bude spomenik dostojan jedne takve ličnosti kakva je Kralj Tvrtko”, kazao je Halep. Precizirano je da će jedan od osnovnih zahtjeva biti glede dimenzije: tri metra postolja, i pet metara same statue, što bi sve ukupno bilo osam metara.

Kako je pojasnila Ivana Mostarac, za razliku od spomenika u Tuzli gdje Tvrtko sjedi, na sarajevskom spomeniku prvi krunisani kralj Bosne i Hercegovine će biti u stojećem položaju.

Organizatori su izrazili uvjerenje da će nakon Tuzle i Herceg Novog koji imaju spomenik Kralju Tvrtku I, Sarajevo biti treći grad sa spomenikom ovom bosanskom vladaru.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.