Službenica Vlade FBiH Mija Martina Barbarić poručila: Za dom spremni!
Foto: eurovisionary.com

Službenica Vlade FBiH Mija Martina Barbarić poručila: Za dom spremni!

Foto: tuzla.danas.info

Foto: tuzla.danas.info

Mija Martina Barbarić, glasnogovornica u Uredu za odnose s javnošću Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, koja je 2003. Bosnu i Hercegovinu predstavljala na Eurosongu, putem svog profila na Facebooku pružila je podršku ustaškom skandiranju hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića.

Šimunić je nakon uzvratnog susreta baraža za odlazak na Svjetsko fudbalsko prvenstvo, u utorak na Maksimiru uzvikivao “Za dom spremni”.

“Za dom spremni!!! Evo Jovanoviću, kazni i mene ako smiješ!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem”, napisala je Barbarić na svom Facebook profilu.

Slavo Kukić: Ako izostanu sankcije, neozbiljna smo država

„Dopuštam da u slobodnom životu imate svakakvih ljudi, uostalom demokracija mora trpjeti i taj tip ponašanja, koji je po sebi antievropski, koji je dio fašističke tradicije, koji naprosto ima takvu težinu da ga se svaki normalan narod hoće osloboditi. Ali u svakom narodu imate svakakvih ljudi…“, rekao je za Radiosarajevo.ba profesor mostarskog sveučilišta, prof. Slavo Kukić.

Pozdrav ‘Za (poglavnika i) dom spremni’ je pozdrav ustaškoga pokreta, bio je službeni pozdrav Nezavisne Države Hrvatske, režima odgovornog za počinjene brojne zločine za vrijeme Drugoga svjetskoga rata.

On ne može da razumije kako jedan državni činovnik, u konkretnom slučaju glasnogovornica Federalnoga ministarstva, može upotrebljavati taj pozdrav.

“Možda mogu prihvatiti i da ga upotrebljava, ali ne mogu prihvatiti da to ostane nesankcionirano u Bosni i Hercegovini, ako ona uopće želi postati normalna država”, dodao je Kukić.

Ostaje da se vidi da li će ovaj potez službenice Vlade Federacije BiH, koji je za svaku osudu,

Hoće li, i kakva, reakcija uslijediti kada je riječ o potezu službenice Vlade Federacije BiH ostaje da se vidi.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.