Abdualh Skaka bez glasa prilikom izbora gradskih vijećnika iz Starog Grada
Arhiv / Foto: Ines Lučić, Sarajevski.ba

Abdualh Skaka bez glasa prilikom izbora gradskih vijećnika iz Starog Grada

U Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo danas je održana vanredna sjednica Općinskog vijeća s ciljem glasanja za utvrđene kandidatske liste za izbor vijećnika iz Općinskog vijeća Stari Grad za Gradsko vijeće Grada Sarajevo. Općinsko vijeće Stari Grad je prvo konstituirano vijeće u Sarajevu, a današnjom sjednicom postalo je i prvo Vijeće koje je provelo posredne izbore čime je ispoštovana procedura za izbor vijećnika u Gradsko vijeće.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc.Mirza Batalović pojasnio je da je Centralna izborna komisija BiH ovjerila kandidatske liste i dostavila ih Općinskom vijeću Stari Grad na izjašnjavanje.

Na početku sjednice predsjedavajući je pojasnio je da će proceduru glasanja provesti Komisija za izbor i imenovanje, koju čine: Seid Škaljić, Lejla Begović, Anisa Bašović – Čengić, Muamer Mekić, Jasmin Skorupan, Šejla Uzunović, Zlatan Ljuhar, Sabahudin Arapović i Husein Holjan.   Članovi Komisije su 25. januara žrijebanjem utvrdili redoslijed kandidatskih listi na glasačkom listiću, a danas su na licu mjesta izvršili pregled listića.

Vijećnici su, poštujući proceduru glasanja, prvo preuzimali listiće i potpisivali se, a potom tajno glasali u kabini za glasanje i ubacivali glasački listić u kutiju.

“Komisija je konstatovala da je za izbor kandidata za Gradsko vijeće Grada Sarajeva štampano 35 glasačkih listića, a glasao je 31 vijećnik. Glasanje je bilo tajno,” pojasnio je Seid Škaljić, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje, objavljeno je na oficijelnoj stranici Općine Stari Grad.

Interesantno je da nosilac liste Stranke Demokratske Akcije na lokalnim izborima 2020. godine i još uvijek aktuelni gradonačelnik Sarajeva nije dobio niti jedan glas.

  • Kandidatska lista političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) – 8 glasova
  • Kandidatska lista grupe vijećnika: Deljković, Džino, Simonović, Zahiragić, Krivić i Smajović – 8 glasova
  • Kandidatska lista grupe vijećnika: Miladin, Dodik, Jašarević, Zukorlić – Pašalić, Uzunović, Bićo i Saračević – 8 glasova
  • Kandidatska lista grupe vijećnika: Skaka, Šahović i Išerić – 0 glasova
  • Kandidatska lista grupe vijećnika: Mekić, Skorupan, Garibija, Čengić – Bašović – 7 glasova

Stručna služba Općinskog vijeća će kompletan materijal sa provedenog postupka izbora za Gradsko vijeće Grada Sarajeva dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine na potvrđivanje i konačnu raspodjelu mandata.

U skladu s Izbornim zakonom BIH i Uputstvom o postupku provedbe izbora za organe vlasti u BIH, Centralna izborna komisija će izvršiti konačnu raspodjelu mandata tj. 28 vijećnika iz četiri gradske općine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.