SIPA uhapsila bivše visoke dužnosnike policijskih struktura
Foto: Arhiv / Sipa.gov.ba

SIPA uhapsila bivše visoke dužnosnike policijskih struktura

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u ranim jutarnjim satima, na području Teslića, Doboja i Dervente slobode su lišili 13 osoba zbog ratnog zločina.

U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kanton.

Slobode su lišene osobe inicijala A.B., M.S., M.Đ., D.K., P.M., M.P., D.Ć., D.M., D.S., S.G., P.S., V.D. i Z.Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“ nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Teslića i Doboja tokom 1992. godine.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Kako javljaju sarajevski mediji među osobama koje su lišene slobode ima i nekadašnjih visokih dužnosnika policijskih struktura kao i pripadnika oružane formacije “Miće” koji su osumnjičeni za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Teslića.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.