Sindikat zdravstvenih radnika nastavlja štrajk
Foto: vlada.ks.gov.ba

Sindikat zdravstvenih radnika nastavlja štrajk

Predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo ni tokom današnjih pregovora sa članovima Vlade KS nisu prihvatili ponudu o povećanju satnice, te su najavili nastavak štrajka.

Premijer Elmedin Konaković i ministrica zdravstva Zilha Ademaj prezentirali su kako je Vlada pronašla način za povećanje satnice sa sadašnjih 2,31 na 2,57 KM za 37,5 radnih sati u sedmici, uz 0,4 posto za minuli radni staž, kao i povećanje koeficijenta ljekarima za 0,5 posto.

To bi u konačnici značilo povećanje plaće uposlenicima u zdravstvu za više od 10 posto, a zašto je na godišnjem nivou Vlada spremna izdvojiti 15 miliona KM.

Sindikat je ostao pri svom zahtjevu o povećanju satnice na 2,75 KM, što bi podrazumijevalo izdvajanje oko 40 miliona KM godišnje za plate uposlenicima, a to je prema tvrdnjama članova Vlade trenutno nemoguće ispoštovati.

“Sindikat istrajava na zahtjevima koji nisu realni. U pitanju su novci građana, osiguranika Kantona Sarajevo kojima upravljamo i nikada nećemo potpisati nešto za što novca nema. Slažemo se sa mišljenjem Sindikata da novac iz Kantona odlazi na više nivoe vlasti. Ponudili smo im da, kada vratimo taj novac u Kanton spremni smo razgovarati o daljem povećanju plaća. Ponavljam, naši ljekari i zdravstveni radnici, su nedovoljno plaćeni koliko god da povećamo njihove plate. Vlada nudi povećanje za onoliko koliko trenutno novca ima. Uspjeli smo zaustaviti trend brojnih nepravilnosti, nedomaćinskih poslovanja i pljački koje su se dešavale u zdravstvu u zadnjih deset godina i ponudili povećanje plaća zdravstvenim radnicima za 15 miliona KM svake godine minimalno”, izjavio je nakon današnjih pregovora premijer Konaković.

Potcrtao je da ljekari u Kantonu Sarajevo zaslužuju da im se povećanjem koeficijenata potvrdi vrijednost njihove profesije.

“Nikada neću dozvoliti da se po linearnom povećanju oni poistovjećuju sa drugim uposlenim u sistemu”, istakao je premijer Konaković.

Najavio je da će rebalansom Budžeta KS na sutrašnjoj sjednici biti izdvojeno šest miliona KM za nabavku opreme u zdravstvu, i to u JU “Dom zdravlja”, Općoj Bolnici “Prof.dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kako se sredstva planirana za povećanje plaća zdravstvenim radnicima ne bi trošila u te svrhe.

“To je dodatnih 21 milion KM u jednoj godini. Očekivali smo da ćemo naići na razumijevanje Sindikata, ali nažalost nije tako. Imamo zahtjev koji podrazumijeva izdvajanje 40 miliona KM, kojih trenutno nema u kasi. Mi ćemo potpisati samo ono što je realno i platiti samo ono što potpišemo. Nećemo trošiti novac kojeg nema, jer ne želimo iza sebe ostavljati ni jednu marku duga”, poručio je premijer Konaković.

Po njegovim riječima,ova ponuda Vlade KS je povoljnija od primjene Federalnog granskog kolektivnog ugovora koji između ostalog tretira i plate uposlenika u zdravstvu.

Ukoliko štrajk potraje i ne bude dogovora sa Sindikatom, kazao je da će se tražiti druga rješenja za pružanje zdravstvenih usluga građanima koji ne smiju zbog toga ispaštati.

Ministrica Ademaj još jednom je izrazila žaljenje jer je najavljen produžetak štrajka koji traje već šest dana.

“Građani trpe i to ne može dugo potrajati. Očekujem da će predstavnici Sindikata razmisliti i prihvatiti ponudu o izdvajanju 15 miliona KM na godišnjem nivou. Novca više nemamo, već imamo samo onoliko koliko smo i ponudili. Ako se štrajk nastavi, mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere da građani Kantona Sarajevo više ne pate zbog toga, te da se mogu adekvatno liječiti”, naglasila je ministrica Ademaj nakon današnjih pregovora, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.