Šest nevjerovatnih stvari koje su izumile žene
Foto: puregenesisproducts.com

Šest nevjerovatnih stvari koje su izumile žene

Kada govorimo o izumima koji su promijenili i obilježili historiju prvo nam padnu na pamet imena poput Thomasa Edisona, Nikole Tesle, Alfreda Nobela.. Pitamo vas, šta je sa ženama koje su obilježile historiju svojim radom? Ukoliko se ne možete sjetiti niti jednog imena, donosimo vam šest super izuma koje potpisuju isključivo žene, iznenadit ćete se. 

Pivo 

Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo sa užitkom pijemo danas, podaci do kojih su došli historičari govore kako je to bila žena, preciznije žene. Naime, prije 7 000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to vještina koju su radile samo i isključivo pripadnice nježnijeg spola. Pivo se smatralo posebnim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti i danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

Monopoly 

Elizabeth Magie je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ogrinalni naziv ove igre je bio ‘The Landlord’s Game’ i patentirana je 1903 godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje sa porodicom i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa.

Protupožarne stepenice 

Prve protupožarne stepenice na vanjskoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti trebale olakšati evakuaciju 1897. godine izumila je Anna Connlly. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a održala se i do današnjeg dana.

Brisači na automobilu 

Mary Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija poslije danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo ni zamisliti bez ovog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

Pancirka 

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njeno ime je Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. Međutim, to nije bio njen jedini izum. U 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u Inventor’s hall of Fame. 

Solarno grijanje 

Mađarica, Dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sustav grijanja na solarnu energiju. 1925. godine preselila se u Ameriku i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.