Šesnaest godina od atentata na Jozu Leutara
Foto: hercegbosna.org

Šesnaest godina od atentata na Jozu Leutara

Na današnji dan 1999. godine izvršen je atentat na Jozu Leutara, bosanskohercegovačkog političara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, te jednog od osnivača udruženja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne 1997.

Atentat se dogodio u Alipašinoj ulici (150-200 metara od Veleposlanstva SAD), oko 7:45 sati ujutru kada je eksplozivna naprava eksplodirala u motornom vozilu WW Golf A-3, registracijskih oznaka 345-E-390, pod vlasništvom Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. U vozilu su se nalazili zamjenik ministra FMUP-a Jozo Leutar, vozač Željko Ćosić i djelatnik MUP-a RH PU zagrebačke Ivan Rezo. Tom prilikom je Jozo Leutar zadobio teške povrede mozga, od kojih je 28. marta 1999. godine preminuo.

U istragu o ubitstvu Leutara je bio angažovan voditelj civilne misije UN-a general Paul Klein, IPTF, te stručnjaci iz FBI-a iz SAD-a. U sklopu istrage uhapšeni su bili: Zoran Bašić, Leutarov vozač Ćosić koji je bio optužen za izvršavanje atentata, te Dominik Ilijašević Coma koji je prvobitno bio uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, no kasnije mu je optužnica prekvalificirana te je bio optužen, zajedno s Bašićem i Ćosićem, za izvođenje djela terorizma.

Međutim, Tužilaštvo nije raspolagalo dokazima za teške optužnice stoga je sudski proces okončan 12. novembra 2002. godine oslobađajućom presudom za Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Come, Zorana Bašića, Željka Ćosića, Jadranka Bajkuše i Marija Miličevića.

Do danas niko nije odgovarao za ovo ubistvo, a istraga još uvijek traje, pa se tako u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, spis koji se odnosi na ubistvo Joze Leutara, vodi kao predmet “u kojem se to ubistvo stavlja na teret nepoznatom počiniocu”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.