Sarajevo: Broj stanovnika 1991. godine i danas
Ilustracija: Sarajevski.ba

Sarajevo: Broj stanovnika 1991. godine i danas

Zbog rata i političkih promjena koje se devedesetih godina prošlog stoljeća dogodile na području bivše Jugoslavije, jako je teško uporediti podatke popisa stanovništva 1991. godine i preliminarnih rezultata popisa koji je održan od 1. do 15. oktobra u bosanskohercegovačkim općinama.

Grad Sarajevo je prije rata brojao deset općina, ali kako danas Sarajevo čine samo četiri, odlučili smo uporediti rezultate popisa te četiri općine sada i prije 22 godine. Tako je prema preliminarnim rezultatima popisa iz 2013. godine u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad popisano 291.422 osobe, a na istom području 1991. godine živjelo je 361.735.

Uporedimo li posljednja dva popisa stanovništva dolazimo do podatka da na ovogodišnjem popisu, na teritoriji BiH, ima 585.371 manje popisana osoba u odnosu na 1991. godinu.

Ipak, općine Stari Grad, Novo Sarajevo i Ilidža manje su danas, nego prilikom popisa stanovništva 1991. godine. Broj osoba popisanih na tim dijelovima, koja su nekada pripadala sarajevskim općinama, a danas su dio Istočnog Sarajeva, iznosi oko deset hiljada, tako da na području četiri gradske općine po novom popisu ima oko 60 hiljada manje osoba nego što je to bio slučaj prije rata.

Uzmemo li podatke općina koje danas čine Kanton Sarajevo i uporedimo ih s podacima iz 1991. godine, doći ćemo do zaključka da je na prostoru današnjeg Kantona Sarajevo prije rata živjelo nešto manje od 510 hiljada osoba, dok danas taj broj iznosi 438.443 popisanih.

Povećanje broja stanovnika vidljivo je jedino u općinama Hadžići i Ilidža.

Uzmemo li u obzir podatke iz općina koje danas pripadaju Istočnom Sarajevu, doći ćemo zaključka da područje Ilidže (zajedno s općinom Istočna Ilidža) ima čak 20 hiljada više popisanih stanovnika na ovom popisu – u odnosu na onaj iz 1991. godine.

Ipak, ako gledamo ostala područja, brojevi će i dalje biti ispod onih koji su zabilježeni prije 22 godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.