Saradnja mladih Beograda i Sarajeva

Saradnja mladih Beograda i Sarajeva

Danas su u Službi za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku održane edukativne radionice koje su vodili volonteri i volonterke iz Beograda i Sarajeva. Radionice su bile namjenjene djeci koja su smještena u  Službi, a nerijetko su uključeni u rad na ulici kroz prosjačenje, te nemaju priliku za školovanje. Volonteri i volonterke iz Sarajeva su kontinuirano uključeni u rad sa ovom djecom, te ove zajedničke radionice predstavljaju njihovu završnu aktivnost edukativnog rada koji traje skoro godinu dana. Ipak ovaj put kod djece su poseban interes izazvale radionice koje su osmislili gosti iz Beograda, te su njima djeca uručila poklon koji su zajednički izradili tokom radionica.

Nakon radionica i zabave za djecu volonteri i volonterke su na Vilsonovom šetalištu dijelili letke želeći skrenuti pažnju na jedan od ciljeva rada sa djecom ulice, a to je važnost edukativnog rada sa ovom populacijom te njihova integracija u redovni proces školovanja. Razgovarajući sa prolaznicima volonteri i volonterke su ih uputili kako je davanje novca djeci na ulici zapravo način na koji se podržava eksploatisanje djece kroz prosjačenje.

Radionice, zajedno sa drugim pomenutim aktivnostima predstavljaju realizaciju prve faze projekta VEZA (Volonterizam i Edukacija za Zaštitu dječijih prava i Aktivizam mladih) koji su osmislili volonteri i volonterke UG NARKO-NE iz Sarajeva. Cilj projekta VEZA jeste povezivanje i razmjena volonterskog iskustva između studenata i studentica iz Sarajeva i Beograda koji rade sa djecom u riziku, te promoviranje volonterskog rada kao idelanog prostora za profesionalno usavršavanje i doprinos zaštiti dječijih prava sa ciljem razmjene iskustva sa kolegama koji rade sa istom populacijom djece u Beogradu.

POGLEDAJ GALERIJU

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.