S hladnijim danima bit će veći broj štićenika u Službi za zaštitu djece u riziku
Foto: Sarajevski.ba

S hladnijim danima bit će veći broj štićenika u Službi za zaštitu djece u riziku

Služba za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku, koja na cjelodnevni boravak može primiti maksimalno pet osoba, žrtava porodičnog nasilja ili djece u riziku, primila je prvog štićenika koji će tu boraviti tokom cijelog dana.

Nakon što je početkom 2013. godine ugašen projekt Dnevni centar za djecu zatečenu u prosjačenju, koji su uspješno realizovali KJU Centar za socijalni rad KS-a i Save the Children Norway, brigu o ovoj populaciji preuzelo je Ministarstvo za socijalna pitanja KS-a, koje je u okviru KJU Disciplinski centar za maloljetnike KS-a formiralo novu organizacionu jedinicu, Službu za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku.

Dječak koji je sada smješten ovdje je žrtva neriješenih porodičnih odnosa, a tu će ostati, kako istiiče Sanela Panjeta, stručni suradnik za preventivni rad u Službi za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku KS-a, dok se situacija ne riješi ili u krajnjem slučaju do punjoljetstva.

Međutim, pored dječaka koji je na cjelodnevnom smještaju, u prihvatilište svakodnevno dolaze mališani na višesatni boravak.

“U ovom slučaju naša obaveza je da im omogućimo da se okupaju, presvuku, jedu, urade zadaću i učestvuju u jednoj od radionica koje realizuju naši stručni timovi. Najčešće nam dolaze mališani od šest do 12 godina i dnevno ih bude oko dvadesetak. Sa hladnijim danima broj će se povećavati, a samim time i kod nas će biti izraženija potreba za donacijama”, rekla je za Oslobođenje Sanela Panjeta.

Veliku pomoć ovoj ustanovi pružaju i građani Sarajeva.

“Jako puno nam pomažu građani Sarajeva i anonimni donatori koji se samo pojave na vratima sa hranom, odjećom, obućom ili higijenskim potrepštinama, ne želeći se ni predstaviti”, naglasila je Panjeta.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.