Roditelji iz Konjević-Polja sklapaju šatore
Foto: M.H. / Sarajevski.ba

Roditelji iz Konjević-Polja sklapaju šatore

Roditelji iz Konjević-Polja koji skoro četiri mjeseca traže svoja prava za nacionalnu grupu predmeta, konačno su odlučili da će danas sklopiti svoje šatore ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Ovu vijest potvrdio je roditelj Muhizin Omerović za Fenu. Najavio je i press-konferenciju pred zgradom OHR-a na kojoj će prisustvovati i njihov pravni zastupnik Nedim Ademović. Omerović  također navodi da odlazak iz Sarajeva i okončanje protesta ispred OHR-a ne znači prestanak borbe za osnovna prava bošnjačkih učenika.

Djeca su u srijedu počela sa satima instruktivne nastave u Novoj Kasabi, a nastava se odvija u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice. Instrukcije djeci daje 14 nastavnika iz Sarajeva.

Podsjećanja radi, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra. Roditelji su tražili da njihovoj djeci bude uvedena nacionalna grupa predmeta, po kojoj bi oni pohađali nastavu. Ispred OHR-a postavili su šatorsko naselje i tražili ispunjenje svojih zahtijeva. Oni su  pozivali  lokalne vlasti, ali i međunarodnu zajednicu, da se uključe u rješavanje njihovih problema, kako bi se djeca što prije vratila u školske klupe.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.