Roboti kao vojnici budućnosti
FOTO: aceshowbiz.com

Roboti kao vojnici budućnosti

Za desetak godina u ratovima će se, umjesto klasičnih vojnika, boriti roboti kojima će upravljati vojska ili će sami moći donositi odluke, piše dnevnik.hr

Američka vojska već godinama koristi bespilotne letjelice u napadima na ciljeve u Afganistanu, Iraku i drugim zemljama te im ovakve letjelice omogućuju napade na udaljena i nepristupačna područja bez riskiranja života svojih vojnika. Pored bespilotnih letjelica, Amerikanci u budućnosti u ratovima namjeravaju koristiti i robote koji bi djelomično, a možda čak i u potpunosti mogli zamijeniti vojnike na ratištima.

Scott Hartley iz kompanije 5D Robotics koja surađuje s američkom vojskom tvrdi da su roboti budućnost ratovanja te da će za deset godina na jednog američkog vojnika postojati čak deset robota. Dodao je kako će roboti spasiti brojne živote jer će svaki vojnik u budućnosti imati jednog do pet robota koji će ih pratiti i pomagati im – skenirat će teren u potrazi za neprijateljima, tražit će nagazne mine, nositi tešku opremu i na taj način pomoći vojnicima da prežive na neprijateljskom teritoriju, prenosi Dnevnik.hr.

No, na Gizmodu napominju da će, dok bi roboti zaista mogli pomoći u spašavanju života vojnika koje će pratiti na bojištima, s druge strane oni će sudjelovati u učinkovitijem ubijanju neprijateljskih vojnika. Osim kao pomoć vojnicima na bojištu, američka vojska razvija robote koji bi sami mogli sudjelovati u oružanim napadima te se trenutno testiraju dvije vrste takvih robota. S jednom vrstom naoružanih robota upravljali bi vojnici na sličan način kao i s bespilotnim letjelicama tako da bi sa sigurne udaljenosti mogli napadati neprijatelje na prvoj liniji bojišta.

Puno opasniji je drugi tip robota, tzv. roboti ubojice koji bi sami mogli donositi odluke na ratištima i odlučivati o metama napada jer postoji mogućnost da bi napali i ubili vlastite vojnike i civile. S obzirom na ove opasnosti, pitanje je hoće li međunarodne organizacije dopustiti korištenje robota ubojica u budućnosti.

Pukovnik američke vojske Douglas Briggs kaže da će roboti, prije nego se počnu koristiti na ratištima zajedno s vojnicima, prvo ‘morati izgraditi povjerenje’ i dokazati vojnicima da im mogu vjerovati i računati na njih


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.