Radnici GRAS-a: Slijedi kolaps gradskog prijevoza
Foto: Sarajevski.ba

Radnici GRAS-a: Slijedi kolaps gradskog prijevoza

Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine je 29. juna ove godine donijela rješenje o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu poreskog obveznika KJKP GRAS Sarajevo, saopćeno je iz Sindikata radnika komunalne privrede GRAS-a.

Kako se navodi u saopćenju, u rješenju se ne navodi da se se pomenuto ograničenje ne odnosi na plaćanje svih poreznih obaveza, doprinosa na plaće i izdataka neophodnih za obavljanje osnovne funkcije djelatnosti za čije plaćanje pismenu saglasnost odobrava donosilac ovog rješenja

Ovime bi, kako tvrdi predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović, poduzeće koje postoji 132 godine biti ugašeno. Tako bi se stvorio kolaps u gradskom saobraćaju, a 1500 porodica ostalo bez egzistencije i to sve, kako navodi Muminović, nemarom vlasnika GRAS-a.

„Tumačenjem pomenutog rješenja dolazimo do zaključka da GRAS neće moći plaćati obaveze prema dobavljačima (struja, nafta, rezervni dijelovi…) u punom kapacitetu što će dovesti do otežanog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo ako ne i do kolapsa javnog prijevoza. Isto tako se da zaključiti da 1.500 zaposlenika ostaje bez pošteno zarađene plaće, a samim tim i mogućnosti da prehrani svoju porodicu“, navedeno je u saopćenju.

Radnici u GRAS-u godinama rade pod nepovoljnim uvjetima.

GRAS-u su kao kantonalnoj firmi od vlasnika nametnute nepovoljne subvencije, a razliku do ekonomske cijene ne plaća niko mada je, po Zakonu o komunalnoj privredi (član 23), obavezan nadoknaditi osnivač poduzeća. GRAS Sarajevo je na taj način oštećen za oko 250 miliona KM, navodeno je u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je Sindikat u posljednjih deset godina na razne načine pokušao objasniti i osnivaču i korisnicima usluga da se njihova, kao i svaka druga usluga, mora platiti, jer u protivnom građani neće imati prijevoz, a zaposlenici plaću.

Iz Sindikata pozivaju nadležne da shvate ozbiljnost situacije i da svi u svom domenu GRAS-u dozvole naplatu pružene usluge, te da se na taj način izbjegne kolaps u javnom prijevozu.

Također, radnici najavljuju da će, “ukoliko zaposlenici ne dobiju svoja pošteno zarađena primanja”, biti prinuđeni da stupe u generalni štrajk.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.