Kako je jučer najavljeno u 12 sati je ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine počelo je okupljanje građana.

Iako su za danas najavljeni masovni protesti, te građani na sinoć održanom Plenumu pozvani da u što većem broju izađu na ulice, u centru Sarajeva, do 13 sati, okupilo se tek oko stotinjak građana.

Oni su, po već ustaljenom rasporedu, otišli na raskrsnicu kod Higijenskog zavoda i blokirali saobraćaj. Demonstranti nose razne transparente među kojima i Studenti, slobodno se priključite na mirne demonstracije. Građani uzvikuju ‘Lopovi’ i ‘Ostavke’.

Proteste dolaskom podržao i poznati hrvatski glumac Rade Šerbedžija.

Demonstranti su se oko 13:30 sati preselili na raskrsnicu na Skenderiji i tako blokirali saobraćaj i prema Starom Gradu. Nakon desetak minuta demonstranti su odblokirali raskrsnicu kod Skenderije te se vratili kod Higijenskog zavoda na raskrsnicu koja je i dalje blokirana.

Oko 14 sati dvjestotinjak demonstranata stajalo je na raskrsnici kod Higijenskog zavoda u Sarajevu.

Povodom najava masovnog okupljanja oglasio se i MUP Kantona Sarajevo koji je apelirao na građane da poštuju zakon i na miran način izražavaju svoje stavove. Apel je došao kao reakcija na jučerašnje informacije kako bi pojedinci mogli današnje okupljanje iskoristiti za kreiranje novih nemira.

 

Uskoro opširnije…

[divider]

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole autora!