Prodavali drogu i krijumčarili ljude
Foto: Sipa.gov.ba

Prodavali drogu i krijumčarili ljude

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsila je danas u akciji kodnog naziva “Vozač” trojicu osumnjičenih za organizovani kriminal, trgovinu drogom i krijumčarenje osoba.

Nezavisnim” je potvrđeno da su uhapšeni Vladimir Tešić (39) i Jovica Antić (23), obojica iz Ugljevika, te Grozdan Savić (44) iz Puškovca, kod Lopara.

Iz SIPA je danas, uz navođenje inicijala uhapšenih, saopšteno da su u njihovoj akciji asistenciju pružili i pripadnici MUP-a RS, odnosno CJB Bijeljina.

Tokom akcije pretreseni su objekti koje su koristili osumnjičeni na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

Zaplijenjeni su mobilni telefoni, SIM kartice i automatska puška, koji će biti dio materijalnih dokaza u budućem krivičnom postupku.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi naveo je da su osumnjičeni praćeni duže vremena, te da postoji osnovana sumnja kako su se bavili teškim krivičnim djelima, od trgovine narkoticima do krijumčarenja ljudi.

“Osumnjičeni su uhapšeni u akciji koja je dijelom sprovedena i u Hrvatskoj, početkom oktobra ove godine”, naveo je izvor blizak istrazi.

Kristina Jozić, portparol SIPA, izjavila je da su u okviru aktivnosti na ovom predmetu, kao rezultat razmjene obavještajnih podataka, pripadnici MUP-a Hrvatske početkom oktobra ove godine uhapsili dvije osobe zbog krijumčarenja ljudi.

Jozićeva je dodala da su nakon hapšenja osumnjičeni sprovedeni na kriminalističku obradu u Regionalnu kancelariju SIPA u Tuzli.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da će trojica osumnjičenih nakon kriminalističke obrade u Tuzli biti sprovedena na saslušanje kod nadležnog tužioca u Sarajevo.

“Osumnjičene će ispitati tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, nakon čega će odlučiti da li će protiv osumnjičenih zatražiti mjeru pritvora”, objasnili su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, u septembru ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv do danas najveće grupe koju tereti za krijumčarenje nekoliko desetina imigranata.

Prvooptuženi je državljanin Srbije Safet Ahmetaj (38) iz Prizrena, kojeg sa još 20 članova njegove organizovane kriminalne grupe terete da je preko BiH krijumčario imigrante s Kosova i Metohije prema zemljama EU.

Ahmetaj je optužen da je od 20. decembra 2012. godine do 4. aprila ove godine, kada je s ostalima uhapšen u akciji kodnog naziva “Kašmir”, organizovao kriminalnu grupu radi sticanja finansijske koristi. Prema navodima iz optužnice Ahmetaj i saučesnici su prebacili ukupno 78 imigranata. Cjenovnik je bio 500 evra za prebacivanje imigranata iz BiH u Sloveniju, a 4.000 evra za prebacivanje iz gradova s Kosova i Metohije u neku od zemalja EU. Desna ruka Ahmetaja bila je Azra Hasić (35) iz Velike Kladuše.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.