Preminuo bivši zastupnik u Skupštini KS Esed Radeljaš
Foto: Damir Hajdarbašić, sarajevski.ba

Preminuo bivši zastupnik u Skupštini KS Esed Radeljaš

Novoizabrani načelnik Ustikoline Esed Radeljaš preminuo je danas u sarajevskoj Općoj bolnici gdje je liječen od teške upale pluća.

Potvrdio je ovo njegov brat Asim, koji je istakao da je Esed više puta testiran na virus Covid-19 i da je svaki put bio negativan.

Zbog smrti načelnika Radeljaša 20. januar će biti proglašen danom žalosti u ovoj općini.

Centralna izborna komsija (CIK) oglasit će se naknadno o procedurama za novi izbor načelnika općine.

Politička karijeria

Esed Radeljaš je rođen 1958. godine u Jabuci kod Foče. Prema podacima Cin-a, Radeljaš je prije rata radio u sarajevskom preduzeću Zrak kao šef portira i Vatrogasne službe. Od 1981. do 1990. godine je radio u Njemačkoj kao građevinski radnik, a po povratku je u Sarajevu otvorio mesnicu. Poslije rata je radio u firmi „Astro“ na rukovodećim pozicijama, a 2000. godine je penzionisan, nakon čega se okrenuo političkoj karijeri. 

Kao kandidat Bosanske stranke (BOSS) na Lokalnim izborima 2008. godine izabran je za vijećnika u Općini Novi Grad, da mi samo dvije godine kasnije, na Općim izborima sa 1359 glasa ušao je u Skupštinu Kantona Sarajevo. Delegiran je i u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda ostalih.

Na Opštim izborima 2014. godine ponovo se kandidovao za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, ali 1744 glasa nisu bila dovoljna da obnovi mandat. Ipak, političku karijeru nastavlja kao ministar privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), budući da je Stranka za bolje Goražde, koju je osnovao i čiji je bio predsjednik, osvojila dva mandata u tom kantonu.  Sa funkcije ministra smijenila ga je Skupština BPK-a u aprilu 2016. godine.

Na Lokalnim izborima 2020. godine osvojio je mandat za načelnika Ustikoline/Foča FBiH.

Na Lokalnim izborima 2020. godine Radeljaš je postao načelnik Ustikoline sa 490 glasova,odnosno sa 44,46% osvojenih glasvoa.

Brojne afere i sudski sporovi

Radeljaš je u ranijim istupima tvrdio da je magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – odjeljenje u Banjoj Luci, ali su u ovoj ustanovi novinarima CIN-a rekli da ta ispostava ne postoji.  

Radeljaša prate brojnih afera, među kojima je bilo i raspolaganje oko 350 miliona maraka Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo gdje je predsjednik Upravnog odbora, za vrijeme trajanja mandata zastupnika u Skupštini KS. Sa ove pozicije je smijenjen u julu 2015. godine.

Osuđen je 2005. godine na zatvorsku kaznu od godinu dana zbog prevare, krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja , ali nikada nije otišao u zatvor zbog greške u imenu u sudskim dokumentima.

Kazna je zastarjela, a Radeljaš nikada nije odslužio kaznu.

Na Općinskom sudu u Sarajevu sudilo mu se za djela zloupotrebu položaja, pranje novca, ovjeru neistinitog sadržaja i davanje mita.

Osuđen je na dvije i pol godine zato što je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. godine, zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta i preusmjerio ga na privatni račun.

Osuđen je na dvije godine zatvora za zloupotrebe službenog položaja i pranje novca. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, te je naloženo njegovo puštanje na slobodu.

Presudom je morao isplatiti BOSS-u pare u iznosu od 114.255 KM, a Kantonalni sud mu je ovom presudom izdao i zabranu ulaska u zakonodavnu i državnu vlast, koje se finansiraju iz državnog budžeta, za naredne dvije godine.

Interesantno, Radeljaš se kandidovao na lokalnim izborima 2020. godine pobijedio u utrci za načelnika Ustikoline. Iz Kantonalnog suda u Sarajevu su za BIRN BiH pojasnili da je to moguće tako što navedena sigurnosna mjera nije stupila na snagu, jer presuda nije bila pravosnažna.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.