Postoji li dovoljno ruku za smjenu Vlade Kantona Sarajevo?
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Postoji li dovoljno ruku za smjenu Vlade Kantona Sarajevo?

Nakon višemjesečne sage oko smjene premijera Kantona Sarajevo, Elmedina Konakovića, za ponedjeljak 19.3. zakazana je jednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi se zastupnici trebali izjašnjavati o smjeni kantonalnog premijera, ali i ostatka članova Vlade KS.

Gostujući sinoć u emisiji Dan uživo na N1, šef kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mirza Čelik iznio je tvrdnju da vladajuća koalicija ima dovoljan broj ruku za smjenu, dok je u isto vrijeme više puta odbijao da odgovori kojih je to 18 ruku.

Uz sve glasnije priče o tome kako podrške nema čak ni među preostalim članovima SDA i Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB) zastupničkih klubova, u obzir se mora uzeti i činjenica da se još uvijek ne zna kako će se izjasniti opozicioni klubovi, te niz nezavisnih zastupnika u skupštinskim klupama.

Trenutno je u klubu zastupnika SDA ostalo osam zastupnika i to Sabahudin Delalić, Amar Dovadžija, Amor Mašović, Eldar Čomor, Fikret Prevljak, Muhamed Kozadra, Safet Mešanović te već pomenuti šef kluba zastupnik Mirza Čelik.

Muhamed Kozadra

Muhamed Kozarda / Foto: Sarajevski.ba

Na prošloj sjednici na kojoj se odlučivalo o datumu sjednice na kojoj će se glasati o povjerenju Vlade nije se pojavio zastupnik Amor Mašović, dok je zastupnik Muhamed Kozadra glasao po pojedinim tačkama dnevnog reda mimo stava ostalih zastupnika SDA zastupničkog kluba. Prema informacijama koje dolaze iz SDA, dolazak zastupnika Mašovića na sjednicu u ponedjeljak je upitan, dok se očekuje da će zastupnik Kozadra glasati po vlastitom nahođenju, što bi klub SDA mogao svesti na tek šest ruku.

S druge strane, druga poluga koalicione vlasti, SBB broji šest zastupnika, a simptomatično je da se na prošloj sjednici nije pojavio zastupnik tog kluba Izudin Bajrović, čiji dolazak na sjednicu u ponedjeljak je također upitan.

Vladajući dvojac SDA-SBB neće moći računati na ruku zastupnika BPS-a Semira Halilovića jer je prema dostupnim informacijama, on ne želi podržati smjenu ukoliko prije njega ne postoji već 18 osiguranih ruku. SDA i SBB sigurno još mogu računati na glas zastupnika Hameda Aljovića, te vjerovatno i na tri glasa zastupnika BOSS-a, što bi značilo da je za sjednicu u ponedjeljak osigurano tek 15 od potrebnih 18 ruku. Sve i da BPS podrži smjenu to bi značilo tek 16 glasova.

Zastupnik Fahrudin Pecikoza je odnedavno član Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL),  stranke osnovane od strane načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, a sudeći prema njegovim učestalim sastancima sa Premijerom Konakovićem u posljednje vrijeme, teško je očekivati da će pristati sudjelovati u rješavanju krize unutar vladajuće koalicije.

Segmedina Srna

Segmedina Srna / Foto: Sarajevski.ba

Uzimajući sve ovo u obzir, teško je očekivati da do smjene Premijera Konakovića ali i ostalih članova Vlade može doći bez glasova opozicionih klubova DF-a, SDP-a, Naše stranke, te zastupnika Nezavisnog bloka.  Iako su iz SDP-a i Naše stranke prvobitno najavili podršku smjeni, sada kada je očito da vladajuća koalicija nema sama većinu, te nisu ponudili odgovor zašto na istoj sjednici nije planirano imenovanje nove Vlade?

Logika i demokratske procedure bi nalagale da već na sjednici u ponedjak dobijemo novog Premijera, međutim, u javnosti još uvijek nije ponuđeno niti jedno ime kao mogući nasljednik, što dodatno opravdava sumnje da dovoljan broj ruku nije osiguran i da ćemo konačan odgovor na ovo pitanje dobiti na samoj sjednici Skupštine KS u ponedjeljak.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.