Izložba pod nazivom „Jedna tura karikatura“ autora Damira Balića bit će otvorena u četvrtak 17. decembra s početkom u 20:00 sati u prostorijama galerije Collegium Artisticum.

„Jedna tura karikatura“ predstavlja autorovo prvo samostalno izlaganje karikaturalnih portreta i ilustrativnih plakata nastalih u posljednje 3 godine. Na izložbi će biti postavljeno oko 40 portreta od muzičkih i filmskih ikona do sportskih legendi.

Jedna tura karikatura

Foto: NoNaMo

U  prostorijama galerije Collegium Artisticum istovremeno će biti izloženi autorovi radovi za animirane filmove, slikovnice, plakate i skice nastale u istom periodu.

Svi oni koji posjete izložbu na samom otvorenju imati će priliku doživjeti jedinstveno multimedijalno interaktivno iskustvo virtualne trodimenzionalne stvarnosti putem Oculus Rift-a i proputovati virtualnim svijetom. Riječ je o uređaju koji pruža vizuelni osjećaj drugog prostora, odnosno na vašem vidokrugu se stvara slika koju generiše kompjuter dok vaše kretanje kroz virtualni prostor kontrolišete uz pomoć senzora. Također, i sama postavka izložbe će biti prezentirana u 3D formatu.

Damir Balić, rođen 1987. u Sarajevu, je po zanimanju grafički inžinjer, slobodnom voljom ilustrator i animator, a sve ostalo sticajem okolnosti. Kao likovno-vizuelni djelatnik je kreirao i radio na izradi animiranih serijala za djecu i mlade, kratkih igranih filmova, stripova, slikovnica i dječijih knjiga („Telefonići“, „Torijevo carstvo“, „Slagalica“). Neke od radove možete pogledati na Facebooku ili Instagram profilu.

Posjetioci će izložbu „Jedna tura karikatura“ moći posjetiti do 23. decembra.