Laibach svoju turneju završava sutra u Domu mladih

Laibach svoju turneju završava sutra u Domu mladih

Koncert kultnog slovenačkog benda Laibach će biti održan sutra, 29. marta u Domu mladih u Sarajevu.

Turneja Also Sprach Zarathustra, koja je počela 2. marta u Bolonji, a tokom koje je Laibach nastupio u preko 20 gradova, završava u Sarajevu.

Muzika Also Sprach Zarathustra je prvobitno komponovana za pozorišnu predstavu “Tako je govorio Zaratustra”, baziranu na filozofskom klasiku Friedricha Nietzchea. Predstavu je režirao Matjaž Berger u Anton Podbevšek teatru u Novom Mestu.

35 godina nakon geneze u tadašnjem jugoslovenskom industrijskom gradu Trbovlje, Laibach je i dalje internacionalno najzastupljeniji bend koji je izašao iz bivših komunističkih zemalja istočne i centralne Evrope.

Laibach spada među izvođače koji su održali koncert u opkoljenom Sarajevu. U Narodnom pozorištu Sarajevo, nastupili su 1995. godine, i zbog toga Sarajlije sa bendom imaju posebnu vezu.  Datum tog koncerta poklopio se s  datumom kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum. Zbog tog koncerta bend je dobio svoje mjesto u arhivu “Opkoljeno Sarajevo”, koji je dio stalne postavke Historijskog muzeja BiH.

Posebnu pažnju svjetske javnosti je privukao i kontraverznim nastupom u Sjevernoj Koreji 2015. godine o čemu je snimljen i dokumentarni film prikazan sarajevskoj publici na prošlom izdanju Sarajevo Film Festivala.

Koncert se održava u organizaciji ArtLab i Sarajevo diska.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.