Porezna uprava FBiH: Na području HNK zapečaćeno15, a u KS 10 objekata
FOTO: odlobodjenje.ba

Porezna uprava FBiH: Na području HNK zapečaćeno15, a u KS 10 objekata

 

FOTO: odlobodjenje.ba

FOTO: odlobodjenje.ba

U nastavku aktivnosti kontrole poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, Porezna uprava Federacije BiH izvršila jekontrolu 42 objekta na području Mostara, Čapljine i Konjica, te zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatili 15 objekata u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, saopćila je Porezna uprava.

U toku kontrola poreznih obveznika inspektori su utvrdili sljedeće nepravilnosti: rad bez odborenja nadležnog organa u 11 slučajeva, neevidentiranje prometa i neplaćanje doprinosa u 13 slučajeva, neposjedovanje fiskalnog uređaja u dva slučaja, te neažurno vođenje poslovnih knjiga, nedostavljanje podataka o dnevnom prometu na server Porezne uprave FBiH i druge nepravilnosti.

Izdato je 15 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i 13 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori Porezne uprave FBiH su na području Kantona Sarajevo 24.i 25. oktobra godine izvršili kontrolu 21 objekta i zapečatili 10 objekata, zbog rada bez odborenja, neevidentiranja prometa i angažovanja 17 neprijavljenih radnika.

U jednom slučaju utvrđeno je da vlasnik objekta isti koristi i za stanovanje, zbog čega je izdato rješenje o zabrani obaljanja djelatnosti, a objekt nije zapečaćen, iako je ispunjavao uslove za pečaćenje. Izdata su 24 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 32.000 KM.

Porezna uprava FBiH i u narednom periodu nastaviće kontrole poreznih obveznika na području FBiH.

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.