Pokrenute aktivnosti za nastavak gradnje podzemne garaže kod Hitne
Foto: Novosarajevo.ba

Pokrenute aktivnosti za nastavak gradnje podzemne garaže kod Hitne

Na inicijativu Općine Novo Sarajevo pokrenute aktivnosti na rješavanju problema odvijanja saobraćaja i nastavka gradnje podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska.

Nakon svakodnevnih pritužbi građana na dinamiku izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska u neposrednoj blizini objekta Službe za hitnu pomoć što je prouzrokovalo već nekoliko mjeseci otežano odvijanje saobraćaja na ovom lokalitetu, na inicijativu Općine Novo Sarajevo u zgradi Općine u srijedu, 13. januara ove godine održan je hitni sastanak sa ciljem rješavanja problema nastalih tokom realizacije ovog projekta.

Radovi na izgradnji podzemne garaže su trebali biti okončani u novembru 2020. godine ali kako su se javile poteškoće sa izmiještanjem podzemnih instalacija komunalnih preduzeća na tom dijelu radovi su obustavljeni dok se ne riješe administrativno – pravne obaveze i stvore uslovi za ponovno uvođenje izvođača radova, što je u međuvremenu prouzrokovalo dodatne probleme oko odvijanja saobraćaja na ovom lokalitetu.

Općinske službe su po nalogu Općinskog načelnika već ranije pokrenule procedure i uputile zahtjeve prema nadležnim institucijama za hitno rješavanje nastalih problema, a na današnjem sastanku dogovoreno je da je neophodno stvoriti uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja u ulici Kolodvorska, kako zbog blizine objekta Službe hitne pomoći, tako i zbog same frekvencije saobraćaja, ali i saobraćaja u mirovanju.

Rok od četiri mjeseca za izgradnju garaže

Imajući u vidu navedeno, prisutni predstavnici nadležnih organa donijeli su zaključak da Direkcija za puteve KS, kao nadležni upravitelj, ukidanjem dijela trotoara izvrši proširenje saobraćajnice formiranjem dodatnog prostora čime će se omogućiti lakše odvijanje saobraćaja, kao i  sigurno kretanje vozila hitne pomoći, te ostalih motornih vozila koja trebaju da pristupe objektu Službe hitne pomoći.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta naglasio je kako Ministarstvo, sa svim svojim kapacitetima, stoji na raspolaganju da se pronađe adekvatno rješenje za navedenu situaciju, te je i sam izrazio nezadovoljstvo zašto radovi nisu završeni u planiranom roku.

Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo istakli su da su već pokrenuli nekoliko paralelnih procesa, te da se nastavak radova na izgradnji podzemne garaže G3 planira u narednim danima, dok će planirani rok završetka izgradnje ovog saobraćajnog objekta biti od 3 do 4 mjeseca od uvođenja izvođača u posao.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.