Poklon sarajevskih umjetnika svom gradu: Izložba na šinama

Poklon sarajevskih umjetnika svom gradu: Izložba na šinama

Izložba na šinama je naziv umjetničkog projekta koji za cilj ima promovisanje kulture i umjetnosti, a izložba će se održati 6. aprila na Dan grada Sarajeva.

Pored sarajevskih umjetnika, u realizaciji projekta učestvuje u KJKP GRAS. Umjetnici ističu da je GRAS jedno od najstarijih gradskih prevoznika u Evropi, a da se zbog nemara države nalazi na rubu egzistencije, pa projekat ima za cilj i afirmaciju ovog preduzeća.

Bit će predstavljeno oko 20 radova, a “umjetnički tramvaj” će saobraćati u dva termina, od 11 do 14 sati, te od 19 do 23 sata.

Želja umjetnika je da posmatračima priušte jedan novi, drugačiji doživljaj izložbe, te da ih približe umjetnosti. Datum izložbe je izabran iz razloga važnosti tog dana za naš glavni grad. Šesti april je, kako ističu mladi umjetnici, najznačajniji historijski datum za Sarajevo. Taj datum je 1945. i 1992. godine postao simbol otpora građana na razne oblike fašizma.

Učesnici projekta su Aleksandar Saša Bukvić, Pierre Courtine, Lejla Ćehajić, Almedina Fetahović, Jusuf Hadžifejzović, Zlatan Hadžifejzović, Mak Hubjer, Damir Nikšić, Vanja Solaković, Bojan Stojčić, Samir Sućeska, Alma Suljević, Elma Alić Šobot i Darko Šobot.

Izložba na šinama je poklon svim građanima Sarajeva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.