Podrška stiže iz svih krajeva
Foto: Arnela Tumbić

Podrška stiže iz svih krajeva

“Ništa ljude ne vezuje tako kao zajednički i sretno proživljena nesreća” – Ivo Andrić. To je dokazala i nepogoda koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu. Kako stara izreka kaže u muci se poznaju junaci, a od proteklih dana tih junaka je sve više.

Ne samo zemlje iz regiona, nego i šire, odlučile su se na human akt, te ažurno i na najpotrebniji način pomogle unesrećenim ljudima u BiH. U ispomoći su  učestvovala i brojna poznata lica. Tako je mještane naselja Svrake, poznati bosanskohercegovački pjevač Halid Bešlić ugostio u svoj hotel u Semizovcu, te rekao da će im finansijski pomoći pri obnovi njihovih kuća.

Srbijanski teniser Novak Đoković odlučio se na humani gest, te je iznos osvojen pobjedom nad Rafaelom Nadalom na turniru u Rimu namijenio kao pomoć BiH i Srbiji.

BiH su pritekli u pomoć Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Makedonija, Hrvatska, Srbija i mnogi drugi.

Oko 250 vojnika iz Austrije stići će u BiH kako bi pružili svoju pomoć u Maglaju, Brčkom, Tuzli i Doboju, a još 150 će doći sutra i uputiti se u Banja Luku i Maglaj. Donijeće oko 2 tone medicine, 12 tona hrane, 120 čamaca, 4.000 madraca, 5.000 deka, 6.000 pari cipela, 17.000 jakni i hlača, 4 tone hrane i 15.000 drugih artikala za bebe. Oko 160 austrijskih vojnika će učestvovati u čišćenju nakon što se voda povuče. Predsjednik Austrije odobrio je i donaciju u iznosu od 130 miliona eura za obnovu. Čak će i specijalna jedinica vojnika raditi na lokaliziranju i obilježavanju pomjerenih minskih polja i u tu svrhu poslati će 90 bagera i 150 kamiona.

Tim od 33 člana Državne vatrogasne službe Ujedinjenog Kraljevstva specijaliziranih za potragu i spašavanje u slučajevima poplava također su pritekli u pomoć.

Hrvatski Crveni krst je organizirao akciju za prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo vremenskim nepogodama. Hrvatska je u intervenciju poslala svoje helikoptere, kao i vatrogasne postrojbe.

Bosni i Hercegovini odlučila je pomoći i Makedonija koja je poslala svoje specijalce iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Direkcije za zaštitu i spašavanje. Vlada Makedonije je poslala i pumpe za izvlačenje vode, agregate, čamce, ćebad i lijekove.

U Sloveniji je organizirana akcija prikupljanja pomoći za građane BiH u kojoj učestvuju kako građani porijeklom iz BiH, tako i sami Slovenci.

Pomoć pristiže sa svih strana, što je dokazalo da na svijetu ipak ima čovječnosti, suosjećanja i dobrote. Građani ovih zemalja trebaju da budu ponosni na svoj čin, a unesrećeni neizmjerno zahvalni.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.