Počinje International Sarajevo Gastronomy Festival “Bosanski dukat 2013”

Povodom  projekta International Sarajevo Gastronomy festival “Bosanski dukat”, u okviru kojeg će se organizirati takmičenje kuhara i takmičenje barmena, danas je održana press konferencija za medije. Sa ovim projektom upoznali su nas vrhunski ugostitelji kao što su Iztok Legat iz Slovenije koji je imenovan za predsjednik žirija, Nijaz Hadžiavdić jedan od vrhunskih slastičara, i Edis Duvnjak predsjednik Udruženja barmena ICE. Glasnogovornik Festivala Darko Košavić saopštio nam je da će se naredna dva dana održati takmičenja u dvije kategorije. U takmičenju kuhara učestvovaće 70 učesnika iz petnaest zemalja i prvi dan imaće priliku pokazati svoje umijeće s vegetarijanskim jelima. Za prvo  takmičenje barmena prijavilo se u prvu kategoriju 15 učesnika, a za drugi dio takmičenja oko 25 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Prvi dan takmičenja barmeni će praviti dekoracije i po dvije vrste koktela, dok će se drugi dan takmičiti u flairtendingu. Sutra u 11.00 sati počinje izvlačenje učesnika, nakon čega će pristupiti pravljenju dekoracija a samo takmičenje u miksologiji počet će oko 13.00 sati. Žiri će činiti svjetski poznati profesionalci iz Srbije, Hrvatske i Poljske. Predsjednik Udruženja barmena ICE, Edis Duvnjak otkrio nam je da će biti prisutan i Karlo Damjanić koji je osvojio Havana Kup na Kubi i tri puta  bio hrvatski prvak u flairtendingu. Preporučujemo vam da naredna dva dana posjetite kongresnu salu hotela Holiday Inn kako biste naučili nešto novo, vidjeli vrhunske kuhare i barmene i bili svjedoci projekata čiji je cilj promocija BiH i njenih turističkih kapaciteta. Nakon takmičenja i proglašenja pobjednika biće organizirano slavlje na koje ste svi dobrodošli.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.