Počeli radovi na fijakerskom stajalištu
Foto: zppks.ba

Počeli radovi na fijakerskom stajalištu

U petak je počela prva faza obnove fijakerskog stajališta na ulazu u Veliku aleju na Ilidži.

U prva dva mjeseca ove godine Vrelo Bosne posjetilo je oko 8.500 ljubitelja prirode. Kako je Osman Delić, direktor KJU Zaštićena područja KS-a, rekao za Oslobođenje, uvođenje naplate ulaza nije stvorilo probleme jer i dalje veliki broj ljudi želi posjetiti ovo sarajevsko izletište.

Fijakersko stajalište godinama nije uređivano i narušavalo je izgled ulaza u poznato ilidžansko šetalište. Građani i turisti koji se s Ilidže upute ka Vrelu Bosne moraju proći pored ovog stajališta, s kojeg se širi neprijatan miris konjskog izmeta.

Prema riječima Mirsada Okerića iz Zavoda za izgradnju KS, koji je nadležan za nadzor, radnici firme Harysco obavljaju pripremne radove za izradu vodovodne i kanalizacione mreže.

“Skinuli su asfaltnu površinu nakon koje će se raditi iskopi radi postavljanja instalacija. Očekujem da bi posao mogao biti završen za 15 dana”, kaže Okerić, dodajući da, prema projektnom rješenju, nije predviđena nikakva ograda.

Pojedini fijakeristi nezadovoljni

Pojedini fijakeristi ukazuju na moguće probleme – jedan od njih je i taj što su konji do sada bili okrenuti suprotno od saobraćajnice, a sada će biti direktno uz vozila.

“I sada, kada naiđe kamion ili bučnije vozilo, konji se uplaše i skaču. Nadam se da će iznaći rješenje da ne bi došlo do havarije. Niko nas nije pitao za mišljenje o tome kako bi stajalište trebalo izgledati”, rekao je za Dnevni avaz jedan od fijakerista.

Javna ustanova Zaštićena prirodna područja KS, investitor radova, planira postaviti fontanu u krugu stajališta, s čim se fijakeristi, također, ne slažu, tvrdeći da će im i to praviti pometnju među životinjama.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.