Počela obnova zgrade Crvenog krsta, ali nedostaje sredstava
Foto: Sarajevski.ba

Počela obnova zgrade Crvenog krsta, ali nedostaje sredstava

Crveni krst Bosne i Hercegovine još prije pet godina je, putem Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, apliciralo na projekt pomoći Specijalnog Fonda Američkog veleposlanstva za kulturno naslijeđe.

Vlada SAD-a je prihvatila zahtjev i odobrila iznos od 67.700 američkih dolara u cilju očuvanja zgrade Crvenog krsta koja je uništena 1992. godine

Prošle sedmice je Zavod za zaštitu spomenika uputio dopis kojim je dana saglasnost za Projekt.

“Želimo naglasiti da donacije i pomoć u obnovi zgrade ni u kom slučaju ne smiju biti na štetu ili nauštrb donacija stanovništvu ugroženom poplavama u našoj zemlji”, rekao je glavni sekretar Crvenog križa Branko Leko.

“Isti dopis je dostavljen Federalnom ministarsvu prostornog uređenja, kao i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. U dopisu se navodi da je Zavod za zaštitu spomenika mišljenja da se može dati saglasnost za izvođenje radova tekućeg održavanja prema elaboratu radova primarne konstruktivne sanacije i čišćenja zgrade”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Društva Crvenog krsta Rajko Lazić.

Prva faza radova, koja je podrazumijevala čišćenje unutrašnjosti objekta, počela je u u drugoj polovini juna, a koštala je oko 16.000 KM. tokom čišćenja iz podruma i same zgrade izneseno 120 malih kamiona otpada. Druga faza je počela krajem jula, a riječ je o poslovima sanacije zgrade. Ovi radovi će trajati do kraja augusta i koštat će 72.453 KM. Nedostaje nešto više od 16 hiljada KM, što je Društvo u obavezi da osigura.

Lazić je istakao kako je Društvo uputilo molbe na više adresa za nabavku nedostajućih sredstava, ali da još uvijek niko nije odgovorio.

“Želja nam je da čim prije nađemo sredstva za krov zgrade”, istako je Lazić i dodao da su potrebna sredstva u iznosu od 120.00 KM kako bi se objekat natkrio.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.