Počela obnova Hotela Zagreb u Sarajevu
Foto: Sarajevski.ba

Počela obnova Hotela Zagreb u Sarajevu

U centru Sarajeva je počela obnova Hotela Zagreb, potvrđeno je iz Zavoda za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Rješenjem Ministarstva dato je odobrenje za rehabilitaciju objekta odnosno za ”rekonstrukciju predmetne građevine” što podrazumijeva razgradnju postojećeg devastiranog objekta uz deponiranje opeke na određeno mjesto, a radi ponovnog korištenja prilikom oblaganja vanjskih zidova objekta.

Sredinom jula mjeseca 2007. godine izvršeni su pripremni građevinski radovi u unutrašnjosti objekta koji su podrazumijevali čišćenje nagomilanog smeća i rušenje unutrašnjih zidova, obezbjeđenje objekta te odvoz građevinskog materijala

“Izgradnju novog objekta poslovne namjene istih horizontalnih i vertikalnih gabarita kao postojeći objekat bivšeg Hotel Zagreba, uz zadržavanje spratnosti, istim rasporedom i ritmom, otvora na fasadi te vraćanjem postojeće fasadne plastike”, rekli su u Zavodu za Radiosarajevo.ba.

U Zavodu tvrde i da razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta kroz primjenu suvremene konstrukcije, neće oduzeti ambijentalnu vrijednost objekta.

Glavni izvođač radova je firma NEIMARI d.o.o. Sarajevo, a građevinski nadzor je firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar. Stručni konzervatorski nadzor će vršiti Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

O zgradi Hotela Zagreb

Zgrada u kojoj je Hotel Zagreb, prvobitno je bila namijenjana za Željezničku zadrugu. Izgrađena je 1933. godine po nacrtu Isidora Rajsa, istaknutog predstavnik sarajevske moderne, koji se, u ekstremnom izrazu duha moderne, odlučuje za uklanjanje svih neobaroknih ornamenata na fasadama objekta.

Hotel Zagreb

Foto: Sarajevski.ba

Tokom Drugog svjetskog rata, objekat je oštećen tokom bombardovanja, ali je sačuvana predratna forma objekta. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, u periodu 1945/46. godina izvršeni su radovi na objektu, koji su podrazumijevali nadogradnju dodatne etaže, a u njoj je djelovala Željeznička škola. Nakon toga, zgrada je adaptirana za ugostiteljske potrebe i tu je smješten Hotel Zagreb.

Početkom agresije na BiH 1992. godine, Hotel Zagreb je pogođen sa okolnih brda zapaljivim granatama, te je gotovo u potpunosti izgorio, i od tada nije u funkciji. Nakon završetka zadnjeg rata u BiH (period 1992-95) teško oštećeni objekat nije bilo moguće osposobiti za rad.

Godine 1998. izrađen je idejni projekat rekonstrukcije hotela Zagreb, ali nikada nije realiziran.

Po zavrđetku rata na proširenju ispred hotela na križanju ulica Titove i Valtera Perića otvorena ljetna kafana koja je radila sve do 2001. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 11. marta 2011. godine proglasila je Hotel Zagreb nacionalnim spomenikom.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.