Počela “digitalna era” u BiH
Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

Počela “digitalna era” u BiH

Tačno u 12 sati u Bosni i Hercegovini je počela tzv. “digitalna era”. Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko pustio je testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajevo, Banja Luka i Mostar. Iako sa velikim zakašnjenjem za susjednim zemljama danas treba reći: “Ipak se kreće”!

Ministar je za BHRT rekao kako je zahvalan svima koji su doprinijeli da počne proces digitalizacije u BiH, te najavio raspisivanje tendera za nabavku opreme uz pomoć koje će proces digitalizacije biti proveden do kraja.

Dovoljno je bilo kašnjenja i nećemo dozvoliti da ovaj proces kasni više niti jedan dan, rekao je ministar Jusko.

Nakon svečanog puštanja u pogon “digitalnih postrojenja” ministar Jusko je na konferenciji za novinare, koja je također održana u prostorima BHRT-a rekao kako ministarstvo već intenzivno radi da, nakon što prođe 90 dana testne faze, na kvalitetan način bude provedena i druga faza digitalizacije.

Jusko kaže da su zaposleni u resornom ministarstvu dobili zadatke da u naredna tri mjeseca rade na administrativno-tehničkim pripremama za raspisivanje međunarodnog tendera i nabavku preostale tehničke opreme kako bi i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijela teritorija BiH, bila pokrivena digitalnim signalom.

Ovo je nacionalni projekat i želja svih nas je da u narednih godinu dana damo sve od sebe da digitalnim signalom bude pokrivena kompletna BiH, rekao je Jusko.

Ministar je rekao da će ministarstvo koje vodi predložiti Vijeću ministara da risiveri koji su potrebni domaćinstvima da bi primali digitalni signal, budu subvencionirani, na način kako je to urađeno i u zemljama u našem susjedstvu.

Upitan o vremenu uvođenja 4G mreže u Bosni i Hercegovini Ismir Jusko je rekao kako će ona biti uspostavljena odmah nakon što proces digitalizacije bude proveden na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Genarlni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović izrazio je zadovoljstvo današnjim puštanjem testnog digitalnog signala, mada je to učinjeno sa nešto više od godinu dana zakašnjenja u odnosu na ostatak Evrope.

BHRT se potrudila da vlastitim resursima nabavi opremu koja bi trebalo da bude kompatibilna sa digitalnim predajnicima u BiH, rekao je Karamehmedović i dodao da su u mogućnosti da u testnom periodu narednih 90 dana puštaju digitalni signal 24 sata.

On je napomenuo da će na osnovu iskustava prikupljenih tokom 90 dana testnog signala na širim područjuma Sarajeva, Mostara i Banja Luke biti pripremljena druga faza digitalizacije.

Direktor RTV Federacije BiH DŽemal Šabić uporedio je današnje puštanje testnog digitalnog signala sa svečanim puštanjem auto-puta u saobraćaj.

Ovaj momenat je trebalo da nastupi prije pet godina i onda bi imao posebnu težinu i važnost u širem društvenom smislu. Međutim, ne treba biti malodušan i simboličke stvari kao što je ovo danas znaju da zazvižde kao što je bio pisak lokomotive na početku 20. vijeka, rekao je Šabić.

Današnjim činom je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa BHRT, RTRS i RTVFBiH u ovim oblastima građani mogu pratiti na 30-om televizijskom kanalu u Sarajevu, 32-om kanalu građani Banja Luke, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36-ti televizijski kanal.

Naravno, program  se može pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama. Tu prije svega mislimo na građane Vogošće, Ilijaša,Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.