Plenum građana i građanki Sarajeva poziva na odgovornost MUP KS-a
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Plenum građana i građanki Sarajeva poziva na odgovornost MUP KS-a

Plenum građanki i građana Sarajeva poziva na odgovornost MUP Kantona Sarajevo zbog puštanja u promet vozila prije nego je završen protest u nedjelju.

Saopćenje vam prenosimo u cjelosti

[box type=”shadow” ]

Današnjim izazivanjem neposredne opasnosti po građane i građanke koji već ravno dvadeset i pet dana protestuju protiv korumpirane vladajuće elite, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je potvrdilo svoje otvoreno protivljenje socijalnom buntu. Umjesto da osiguraju njihovu bezbjednost, policijski službenici su ugrozili demonstrante prijevremenim puštanjem saobraćaja. Očito je da MUP KS na sve načine pokušava da skloni demonstrante sa ulice, čak i pod cijenu primjenjivanja sile.

Naime, u poslijepodnevnim satima policija je iznova bez najave pustila saobraćaj u promet uprkos tome što je 50-ak građana i građanki još uvijek stajalo na ulici. Policija se prethodno nije konsultirala s demonstrantima, iako su protesti bili najavljeni do 17:00.

U znak nezadovoljstva, građani i građanke su formirali kordon i tako ponovo pokušali blokirati saobraćaj. Međutim, vrlo brzo je došlo do verbalnih nasrtaja i prijetnji demonstrantima od strane pojedinih vozača.

Policija je ovim činom direktno ugrozila osobe koje su bile na protestima, jer od trenutka puštanja saobraćaja niti jedno vozilo nije željelo da se zaustavi.

Sve se odvijalo naočigled pripadnika MUP-a KS, kojima je trebalo 20 minuta da “raščiste” Titovu ulicu.

Pojedini demonstranti zahtijevali su od policijskih službenika da otkriju svoje lične podatke kao i broj značke, s ciljem utvrđivanja odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti građana i građanki. Službenici su samo poručili demonstrantima da se obrate Policijskoj upravi Centar.

Nedugo nakon toga, sivi automobil iz pravca Alipašine ulice na silu se probio među demonstrante, pri čemu je jedan od njih zadobio lakše tjelesne ozljede. Automobil je odmah potom utekao sa lica mjesta, dok su ogorčeni građani i građanke blokirali saobraćaj kontejnerima za smeće. Pustili su tek samo vozilo hitne pomoći, koje je odvezlo povrijeđenog građanina u Centar urgentne medicine. Građani su se razišli u 17:00 i uredno vratili kontejnere na mjesto.

Plenum građana i građanki Sarajeva smatra da su za današnji incident direktno odgovorni policijski službenici koji nisu ispoštovali dogovor o trajanju protesta.

Zbog direktnog izazivanja opće opasnosti, Plenum građana i građanki Sarajeva poziva na odgovornost MUP KS.

Također, Plenum poziva građane i građanke da u vrijeme održavanja protesta koriste alternativna skretanja i na taj način iskažu solidarnost s svojim sugrađanima i sugrađankama, te osiguraju njihovu bezbjednost.

Bez obzira na današnji incident, Plenum građana i građanki Sarajeva još jednom poručuje kantonalnim vlastima da se građani i građanke neće skloniti sa ulica, te da će nastaviti da zahtijevaju pravednije uslove za život i rad.

Borimo se za naša prava!

Plenum građana i građanki Sarajeva daje podršku svim plenumima u BiH! Podržavamo našu borbu za socijalnu pravdu i dostojanstvo svih!, kaže se u saopćenju Plenuma građana i građanki Sarajeva.

[/box]


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.