Penzionisani radnici GRAS-a odgodili proteste
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Penzionisani radnici GRAS-a odgodili proteste

Penzionisani radnici preduzeća GRAS, koji već sedam mjeseci čekaju svoja rješenja za penziju, u ranim jutarnjim satima okupili su se ispred ovog preduzeća, ali su odgodili proteste.

Ipak, kako javljaju mediji 124 radnika koji već sedam mjeseci čekaju svoja rješenja za penziju, nisu odustali od protesta.

Oni ističu da su nelegalno poslani u penziju, te da, iako su im uredno odbijali od plate doprinose za penziono osiguranje, njima ništa nije uplaćeno od 2007. godine.

“Znači, na papiru nam nedostaje osam godina radnog staža i to su znali svi osim nas. Rečeno nam je kako su obezbijeđene pare za naše otpremnine, penzije, izmirenje svih dugovanja, a mi smo sedam mjeseci na ulici. Nemamo rješen status i ne znamo kada ćemo imati, niti smo radnici niti penzioneri. Rečeno nam je kako će nama ovaj nedostajući staž po papirima, iako smo mi uredno radili i plaćali doprinose, platiti Zavod za zapošljavanje. Sve te procedure jako dugo traju i pitam se od čega ćemo mi do tada živjeti. Nažalost, to se pitamo izgleda samo mi, jer one koji odlučuju o tome to uopće ne zanima, rekao je za Oslobođenje Sead Kazić, jedan od penzionisanih radnika.

Radnici ističu da je posljednji rok za rješavanje njihovog problema 15. januar naredne godine za kada su najavili novi sastanak.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.