Otvorena ‘Kuća zanata’ u Starom Gradu
Foto: Starigrad.ba

Otvorena ‘Kuća zanata’ u Starom Gradu

Foto: Starigrad.ba

Foto: Starigrad.ba

Svečanim presijecanjem vrpce u četvrtak, 24. oktobra, u Općini Stari Grad otvorena “Kuća zanata”, prvi multi-funkcionalni centar čija je namijena promocija i očuvanje dragocjenih tradicionalnih zanata koji su vijekovima definisali Sarajevo i njegovu historiju.

“Kuća zanata” će kroz obrazovnu funkciju poticati prenos vještina iskusnih majstora na mlađe generacije, te težiti uspostavi saradnje između zanatlija i modernih dizajnera kako bi zajedno istražili nove načine integracije tradicionalnih motiva i simbola u moderni dizajn.

Kao promotivni centar, “Kuća zanata” će imati redovni program promovisanja starih zanata, kako lokalnom stanovništvu, tako i turistima, posjetiocima Sarajeva.

Okončanje radova i otvaranje objekta ozvaničili su Ruggero Corrias, ambasador Republike Italije u BiH, Alija Ibrović, iz Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad, Flavia Donati, iz Odsjeka za međunarodne odnose regije Toskana i Silvana Grispino, direktorica Oxfama u BiH.

Foto: Starigrad.ba

Foto: Starigrad.ba

Ibrović je u ime Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji zbog ranije dogovorenih obaveza nije prisustvovao otvaranju, zaželio dobrodošlicu prisutnima i zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta.

Ambasador Corrias istakao je kako je ponosan na projekat “Kuća zanata” i da će dati sve od sebe da ovaj projekat “živi” što duže.

Direktorica Oxfama u BiH Silvana Grispino kazala je kako je “Kuća zanata” plod prekrasne umjetničke zanatske tradicije.

“Iako se radi o kući starih zanata, ovdje će dolaziti i mladi koje zanima stara tradicija. Zahvaljujem se svim partnerima koji su pomogli da otvorimo ovakvu kuću”, istakla je Grispino.

“Kuća zanata” je jedinstveni živi muzej koji teži da posjetiocima pruži jedistven uvid u vještine usavršavane kroz mnoge generacije. U okviru „Kuće zanata“ redovno će se održavati pokretne izložbe različitih zanatskih umijeća, poput kujundžija, kalajdžija, opančara, kožara i drugih.

Foto: Starigrad.ba

Foto: Starigrad.ba

“Kuća zanata” u Sarajevu jedna je od aktivnosti pod projektom “Razvoj kulturnog turizma u Mostaru, Sarajevu i Skoplju”, kojeg provodi međunarodna nevladina organizacija Oxfam, ured u Sarajevu, pod programom SeeNet, a u saradnji sa lokalnim partnerima: Općinom Stari Grad Sarajevo, Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevo, te samim lokalnim zanatlijama, saopćeno je iz Općine Stari Grad.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.