Otvoren 3. Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva

Otvoren 3. Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva

Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje otvoren je 8. decembra, a najveća pažnja biće posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva kao generatoru regionalnog i lokalnog rasta i razvoja jer angažuju lokalnu i regionalnu infrastrukturu i zapošljavaju lokalnu radnu snagu. Na ovom sajmu učestvuje oko 170 izlagača, što bi trebalo doprinijeti vraćanju reputacije koju je Sarajevski sajam nekad imao. Sajam je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Vrlo je važno da podstaknemo i podržimo razvoj domaće privrede, zbog čega me posebno raduje što se ove godine privredni sajam odvija pod motom ‘Domaća proizvodnja u službi građana’, istakao je ministar Šabić.

Po njegovim riječima Sarajevo se trenutno nalazi na listi Svjetske banke Doing Businessa na 172 mjestu, ali će Ministarstvo privrede učiniti sve da bar za 50 mjesta budemo ispred u odnosu na proteklu godinu.

Uvjerio sam se i da je ove godine veći broj izlagača nego prethodne, a resorno ministarstvo će nastojati da obezbijedi jeftinije zakupe privrednicima, jer je Kanton Sarajevo motor i kičma privrede Federacije BiH, potcrtao je ministar Šabić.

Direktor Centra “Skenderija” Amer Kapo izjavio je da mu je posebno drago što je ovaj sajam uspio da privuče izlagače koji će ispuniti dvoranu “Mirza Delibašić”, te da je prije tri godine prvi put održan u mnogo manjem prostoru. Najavio je i da će u narednom periodu osposobiti i sajamsku dvoranu kako bi sljedeće godine sajam mogao biti održan u dvije dvorane.

Ovo je nekad bio poznati sarajevski vašar i mi želimo da pokušamo vratiti mu stari sjaj kako bi građanima pružili priliku da ponovno osjete draž one ‘stare’ Skenderije, rekao je direktor Kapo te dodao kako se nada da će ovaj sajam i drugi koji se održavaju u Skenderiji u saradnji sa regionom postati jednog dana regionalni, a možda i svjetski.

Ulaz na sajam koji traje od  08. do 10. decembra je besplatan.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.