Osam godina od osnivanja Oružanih snaga BiH
Foto: mod.gov.ba

Osam godina od osnivanja Oružanih snaga BiH

U vojarni “Miralem Jugo” u Mostaru danas je obilježana 8. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH (OSBiH).

U uvodnom obraćanju vojnicima i civilima zapovjednik Artiljerijskog bataljuna VI. pješadijske brigade pukovnik Enes Kubat govorio je o značaju te brigade, koja je, po njegovim riječima, multietničkog sastava, a odlični razultati koje postiže odraz su stanja unutar te jedinice.

Za ovo naizgled kratko vrijeme OSBiH su, izvršavajući svoje zadatke i obaveze iz danih joj misija, poslale poruku da su kroz profesionalni način rada, mir, stabilnost i prosperitet na ovom području mogući i održivi, kazao je pukovnik Kubat.

Izvršavanje obaveza u zemlji, ali i daleko izvan nje, jedan su od glavnih zadataka na putu ka NATO-u, istaknuo je on.

“Sadržaj obuke koju provodimo u potpunosti odgovora kapacitetu, standardima i procedurama oružanih snaga zemalja članica NATO-a”, kazao je pukovnik Kubat, istaknuvši kako se u misijama širom svijeta nalaze pripadnici Artiljerijskog bataljuna IV. pješadijske brigade.

“Ovdje s ponosom možemo istaknuti da su dosadašnje misije po čitavom svijetu napravile imidž da su pripadnici OSBiH-a veoma obučeni, hrabri i profesionalni izvršitelji postavljenih zadataka”, dodao je Kubat.

Po njegovim riječima, iz godine u godinu na poligonima OSBiH-a kroz simulacijske i terenske uvijete podižu se standardi obučenosti vojnika.

“Rezultati koje postižemo jamac su da će i nove generacije pripadnika OSBiH-a biti stručno obučene u sklopu postavljenih standarda”, zaključio je pukovnik Kubat.

Pripadnici OSBiH-a pokazali su veliku hrabrost i obučenost i na domaćim terenima pomažući civilnih strukturama prilikom pomaganja u elementarnim nepogodama.

Podsjećamo, u sklopu OSBiH-a formirana je IV. pješadijska brigada sa sjedištem u Čapljini, a u njezinu je statvu i Artiljerijski bataljun sa sjedištem u vojarni “Miralem Jugo”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.