Organizirana vježba u slučaju nesreće aviona na sarajevskom aerodromu
FOTO: wikimedia.org

Organizirana vježba u slučaju nesreće aviona na sarajevskom aerodromu

U Sarajevu, 25. oktobra Održana je simulacija udesa aviona B-737 s 45 putnika i članova posade koji se srušio na aerodrom, javila je FENA.

U akciji su učestvovali Međunarodni aerodrom Sarajevo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalna vatrogasna brigada, Jedinica aerodroma Stup, Policija KS i Oružane snage BiH – kazala je glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sabina Kovač.

Dodala je da je Aerodrom Sarajevo dužan izvoditi ovakvu vježbu svake dvije godine kako bi se testirala osposobljenost osoblja kao i operativnost važećeg plana, mjera i postupaka u izvanrednim situacijama. Ovu akciju pratio je Štab akcije koji će nakon izvođenja vježbe zasijedati te će po okočanju zasjedanja dati knačnu ocjenu o uspjehu ove vježbe – kazala je Kovač.

Komandir spasilačko-vatrogasne službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo Kemal Cacan kazao je da se ovakav događaj može desiti bilo kada i bilo gdje.

“Ovo je jedna od najkomplikovanijih operacija koja se mogla desiti u obavljanju vatrogasnog posla”, kazao je Cacan.

Dodao je da je vrijeme preživljavanja putnika u zapaljenom zrakoplovu 138 sekundi te da vatrogasci moraju za jednu minutu ugasiti požar.

“Djelovanje osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć bi bilo isto u slučaju stvarne nesreće”, kazao je predstavnik Zavoda Tihomir Bener.

Naglasio je da im ovakve sitacije nisu nepoznate, jer se u svakoj kriznoj situaciji reaguje slično: “Uspjeli smo spasiti putnike u najkraćem mogućem roku, jer ne postoji limitirano vrijeme.”

Ukupno je učestvovalo 24 medicinara koji su sastav jedne smjene, naglasio je da ovakvim rasporedom nije ugrožen rad ustanove koji medicinski zbrinjava građane KS.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.