Općina Stari Grad dodijelila 20.000 KM Sarajevo film festivalu

Općina Stari Grad je i ove godine izdvojila finansijska sredstva za potrebe što kvalitetnijeg održavanja i realizacije 22. Sarajevo film festivala. Danas su ugovor o dodjeli sredstava potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra. Za potrebe najpoznatijeg i najuspješnijeg festivala u ovom dijelu Evrope prvobitno je namijenjeno 10.000 KM, međutim načelnik Hadžibajrić je odlučio pomoći SFF sa dodatnih 10.000 KM.
Nakon potpisivanja ugovora načelnik Hadžibajrić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra su prošetali starograskim jezgrom. Općina Stari Grad je do sada za aktivnosti Sarajevo film festivala izdvojila 104.000 KM.
„Sarajevo film festival je manifestacija s kojim bi se svi trebali ponositi, iako nažalost mnogi i ne misle tako ,dok bi države susjedi uradili sve da imaju ovakav jedan filmski festival svjetske klase“ započeo je obrazloženje načelnik Hadžibajrić o dodatnom iznosu za SFF, te nastavio: „Neka sredstva iz državnih institucija koja pripadaju festivalu nisu otišla na njihovu adresu. Svjestan sam da od SFF-a koristi imaju mnogi, a pogotovo na području naše općine Stari Grad“. Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra izrazio je veliku zahvalnost Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću, jer po njegovim riječima Sarajevo film festival postoji zbog ovakvih ugovora. „Naš festival najviše živi na području općine Stari Grad, većina susreta, koji će rezultirati budućom saradnjom učesnika festivala, se dešava upravo u Starom Gradu“. Purivatra je rekao i da svaka uložena marka u SFF se višestruko isplati državi: „Istina je da je bilo dosta rezova sredstava koji su namijenjeni festivalu, i zbog toga ova pomoć dobija na značaju, naše procjene kažu da na svaku uloženu marku u festival, država dobija deset. Većina posjetitelja festivala se vrati u Sarajevo, a pogotovo zbog ljepota općine Stari Grad, njenog naslijeđa, ali i onog što se uradilo u posljednjih osam godina“, dodao je na kraju Mirsad Purivatra, a saopćeno iz Općine Stari Grad.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.