Općina Centar izdvojila 20.000 maraka za uvođenje video nadzora u školama
Foto: Sarajevski.ba

Općina Centar izdvojila 20.000 maraka za uvođenje video nadzora u školama

Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području. S obzirom da je sigurnost djece jedan od prioriteta ove lokalne zajednice, a u cilju sprječavanja maloljetničke delinkvencije, Općina Centar započela je realizaciju projekta uvođenja video nadzora u jedanaest škola na svom području. Za ovu namjenu iz budžeta za 2016. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 20.000 maraka.

Potreba za video nadzorom pokazala se zbog pojava maloljetničke delinkvencije, nasilja u školi, uništavanja školske imovine i drugih neprimjerenih ponašanja učenika i trećih osoba, odnosno posjetitelja koji dolaze u školu. Na ovaj način Općina Centar želi znatno povećati stepen bezbjednosti i omogućiti prevenciju i sprečavanje eventualnih neželjenih posljedica. Realizacija projekta će olakšati rad profesorima i nastavnicima, a djeci i roditeljima obezbijediti sigurnije uslove boravka u školi.

Sredstva u iznosu od 20.0000 KM raspoređena su za sedam osnovnih i četiri srednje škole na području općine Centar. Osnovnoj školi „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ dodijeljeno je 2.500 KM, školama „Musa Ćazim Ćatić“ i „Nafija Sarajlić“  po 2.000 KM, školama „Hasan Kikić“ i „Alija Nametak“ po 1.500 KM, Osnovnoj školi „Safvet-beg Bašagić“ 1.000 KM, dok je za školu „Hasan Kaimija“ izdvojeno 500 KM. Kada su u pitanju srednje škole na području općine Centar sredstva u iznosu od po 2.500 maraka dobile su Gimnazija Obala i Srednja medicinska škola Jezero, a po 2.000 maraka dobile su Druga gimnazija i Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.