Ojačajte svoj imunitet uz mandarine
Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Ojačajte svoj imunitet uz mandarine

Posljednjih dana, nešto što ćete zasigurno naći u većini sarajevskih domova su mandarine. Ova voćka puna je vitamina, minerala i vlakana, pa se preporučuje za zdravlje kože, a pri tome ne deblja (100 grama mandarina sadrži samo 34 kcal). Kako slijede hladniji dani i zima, mnogo je bitno održati jak imunitet, te napuniti organizam energijom, stoga se preporučuju mandarine, jer sadrže vitamin C i beta-karoten.

U 100 grama mandarina, sadržano je 30 mg vitamina C, 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija, 14 mg fosfora, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji poboljšava vid i čini vašu kožu ljepšom. Najvažnije fitohemikalije u mandarini su flavonoidi, jer smanjuju rast tumora prostate, pluća i raka debelog crijeva.

Naziv mandarina je nastao od latinske riječi citrus reticulate, sama riječ govori nam da je ovo voće iz porodice citrusa. Raste u zimzelenom stablu visine do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i imaju šiljaste vrhove. Porijeklom su iz Jugoistočne Azije, uzgajana je u Kini preko tri hiljade godina, a u Evropu i Sjevernu Ameriku dolazi tek u devetnaestom stoljeću. Sezona mandarina je od novembra do aprila, a zahvaljujući uznapredovanoj tehnologiji, često je možemo kupiti u prodavnicama i van njihove sezone rađanja.

Korisnost

Mandarina je korisna jer: štiti od mnogih vrsta raka, sprječava starenje kože, pomaže u zacjeljivanju rana, jača imunitet, štiti od degenerativnih bolesti, pomaže u sprečavanju artritisa, ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, pomaže u očuvanju vida.

Eterično ulje

Jeste li čuli ikada za eterično ulje iz kore mandarine? Da, ono postoji i koristi se u losionima za čišćenje i toniziranje kože. Tokom trudnoće služi za sprečavanje strija, a nije rijetkost da se dodaje u kupke za smirenje, opuštanje i otklanjanja nesanice.

Preporuke

Za savršen početak sutrašnjeg dana priuštite sebi iscijeđeni sok mandarine. Mnogo je bitno da koru mandarine ne bacate. Ukoliko mandarina nije prskana, koricu nasjeckajte na komadiće i osušite. Osušena kora se može dodavati u kolače, kompote, čajeve i kupke za oporavak. Mandarina se preporučuje i za marmeladu, a izvrsno se slažu s jabukama, kruškama, narančama i orašastim voćem.

Prilikom kupovine, birajte mandarine svijetlo narančaste kore, i one koje su u ruci teške. Ako niste sigurni da li su mandarine organski uzgojene, prije konzumiranja namočite ih u hladnoj vodi do dva sata. Preporučuje se da se čuvaju na tamnom i hladnom mjestu, pa čak i u frižideru jer im to produžava rok trajanja i do dvije sedmice.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.