Ojačajte imunitet pomoću začina
Foto: altertv.org

Ojačajte imunitet pomoću začina

Iako začine najčešće koristimo kao dodatak mirisa ili okusa hrani, oni jednako tako imaju velike koristi za naše zdravlje. Istraživanja su dokazala da konzumacija male količine začina može učiniti mnogo za naš imunitet.

Osim pozitivnog uticaja na imunitet začini koje vam u nastavku predstavljamo čuvaju srce, ublažavaju bol, usporavaju starenje i sprječavaju nastanak raka. Pročitajte koje začine koristiti da biste bezbolno preživjeli hladne dane.

Majčina dušica: Ona se smatra prirodnim konzervansom, a koristi se u pripremi jela od riže, mesa te se dodaje raznim umacima. Majčina dušica se preporučuje kao umirujuće sredstvo te kao ‘prva pomoć’ kod probavnih smetnji.

Crvena paprika: Paprika je biljka iz iste porodice kao i čili. Izvorno je iz Meksika došla do Španije gdje su je počeli pretvarati u prah i takvu je koristimo danas. Paprika dolazi u nekoliko varijanti: slatka, ljuta i blaga, a svaka od njih ima svoj karakterističan okus. Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu…

Đumbir: Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lijek. Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe. Svježi koristite za pripremu čaja, a prah možete posuti preko svoje omiljene hrane.

Cimet: I ovaj začin ima dugu istoriju u liječenju određenih bolesti. Možete ga dodati u kolače, na svježe voće, u žitarice za doručak, kafu ili čaj. Cimet je jedan od najstarijih začina, a tradicionalno se smatra dobrim za iskašljavanje. Koristi se smanjenje sluzi u plućima te isušuje curenje nosa.

Bijeli luk: Ovo je jedan od najboljih začina za sprječavanje prehlada i gripa te bakterija. Također je dobar za srčane bolesnike, jer sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da kuhanje bijelog luka ne uništava njegove kvalitete. Kuhate li bijeli luk, najbolje ga je nasjeckati i ostaviti da stoji 15 do 20 minuta prije nego što ga dodate jelu. To će aktivirati enzime koji jačaju imunitet.

Sjemenke komorača: Ugodnog su mirisa i sadrže magnezij, željezo, kalcij, kalij i druge minerale. Osim toga, sjemenke komorača bogate su antioksidantima s protuupalnim svojstvima. Obzirom na vrlo jak okus ne preporučuje se korištenje u velikim količinama. Možete ih kombinovati s ribom, povrćem ili sirom.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.