Održano predavanje i izložba plakata u okviru akcije Stop karcinomu grlića materice
Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Održano predavanje i izložba plakata u okviru akcije Stop karcinomu grlića materice

U povodu obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice, studenti pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji sa upravom fakulteta i Univerziteta, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Muzejom Grada Zenice, organizuju tokom ove sedmice zdravstveno-umjetnički performans – izložbu pod nazivom “Umjetnošću protiv raka grlića maternice”.

Predavanja učenicama srednjih škola

Za deset odvojenih grupa, učenica trećeg i četvrtog razreda iz istog broja srednjih škola sa područja Grada Zenice priređena je izložba plakata i vizuelnih poruka u prostorijama Muzeja Grada Zenice. Osim izložbe, priređena su i predavanja i interaktivne radionice. Raspored i broj su uslovljeni aktuelnim epidemiološkim mjerama u FBiH.

Dr. Elma Kuduzović, rukovoditelj odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je istakla da se Institut niz godina trudi kontinuirano i tokom cijele godine provodi promotivne i edukativne aktivnosti na skretanju pažnje na potrebu prevencije karcinoma grlića materice.

“Početkom ove godine smo se uključili u društvu sa našim studentima – budućim ljekarima, u ovu kampanju. Ono što želimo istaći da, iako pandemija COVID-19 nosi svoj rizik i iziskuje visok stepen  odgovornosti svakog od nas, ono što zaista ne možemo i ne smijemo zanemariti jeste naše zdravlje, pri tom mislim na redovni pregled, uključujući i ginekološki, tako da apelujemo, na sve žene i naravno naše sve zdravstvene ustanove da poštujući i provodeći nužne epidemiološke mjere, tokom ove godine, odnosno barem jednom u godini obavezno urade PAPA test”, istakla je Kuduzović.

Belma Jaganjac, studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Univerziteta u Zenici istakla je da je akcenat djelovanja kampanje “STOP karcinomu grlića materice” na prevenciji, te da se po prvi put zajedno pojavljuju u istoj aktivnosti studenti iz Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva.

“Ove godine širimo aktivnost i kampanja dobija ime Umjetnošću protiv bolesti, jer ćemo izložbom pokušati mladima približiti značaj ove teme, da ih obrazujemo, a naročito da im približimo temu same prevencije, koja je moguća putem PAPA testa. Naša ciljna grupa su srednjoškolci, jer želimo problem neinformisanosti sasjeći na startu“, kazala je Jaganjac.

Zabrinjavajuća statistika

Gotovo sve smrti od ovog karcinoma su mogle biti spriječene, a otkrivene bolesti usporene ili zaustavljene, da su testovi provedeni na vrijeme, u najranijoj fazi bolesti. Najmlađa pacijentica lani je imala 37 godina, što je još jedan alarm da se što prije krene sa kontrolnim pregledima.

POGLEDAJ GALERIJU

Kako ističu stručnjaci, proces od najranije moguće otkrivenih anomalija, do fatalnog ishoda je uglavnom deset ili više godina, što znači da postoji dovoljno vremena da se bolest otkrije, liječi i izliječi.

Prof. dr. Dženita Ljuca, šefica katedre za ginekologiju i akušerstvo tuzlanskog Univerziteta je održala predavanje učenicama srednjih škola, kazavši im da je kasno kad se pojave prvi simptomi, jer se oni kod ove bolesti pojavljuju kad je ona već u poodmakloj fazi.

“Statistički 550 do 560 je novooboljelih pacijentica u godini. Svaki dan, praktično jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre, nečujno, u BiH. U 2019. smo u Federaciji imali 65 umrlih žena koje su se sigurno mogle spasiti, da je bilo pregleda i PAPA testova. Mnogo žena ne zna da trenutno ima kancer i mnogo njih bi trebalo pod hitno da obave pregled, odu ginekologu ili počnu liječenje. To je jednostavan i bezbolan test, moramo razbiti tabu, reći ženama da urade nešto za sebe i za svoju porodicu”, istakla je dr. Ljuca.

Predavanja za učenice zeničkih srednjih škola se do petka održavaju u Muzeju grada Zenica, gdje je i postavljena izložba plakata.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.