Održana konferencija “Društvo jednakih šansi”
Foto: vlada.ks.gov.ba

Održana konferencija “Društvo jednakih šansi”

U organizaciji Udruženja za afirmaciju i ravnopravnost “Posterus” u Hotelu Europa jučer je održana konferencija “Društvo jednakih šansi” koja je okupila predstavnike vladinog i nevladinog sektora. Cilj ovog skupa je bio uspostavljanje komunikacije i suradnje između ova dva sektora koja bi u budućnosti rezultirala stvaranjem društva jednakih šansi, kao i razbijanje predrasuda i aktivnije sudjelovanje osjetljivih kategorija ljudi u društvu.

Uvodnu riječ na konferenciji je dala predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, istaknuvši značaj ove teme:

Ravnopravnost spolova je jedna od gorućih tema. Prošli smo dug put i jako puno učinili po tom pitanju.  Ne smijemo zaboraviti da su se u nekim zemljama žene prije manje od 100 godina borile za pravo glasa i izlazak na izbore. Danas su one veoma zainteresirane za edukaciju, usavršavanja, aktivno učestvuju u političkom životu, no i dalje nas prate stereotipna podjela na muško-ženske poslove i kulturološke norme koje određuju okvir za većinu žena. Uprkos vidnom napretku, u Bosni i Hercegovini žene se još uvijek bore s problemima neravnopravnosti koji se reflektuju na sve aspekte života.

Nova knjiga nagrađivane novinarke iz Hrvatske, Barbare Matejčić, naziva “Kako ste?”, kao i predstava proslavljenog bh. reditelja Harisa Pašovića, “Otkrivanje žene” koja je već samim svojim nazivom izazvala brojne kontroverze, bile su uvod u panel diskusiju.

O ravnopravnosti i zaustavljanju diskriminacije na bilo kojoj osnovi, s nosiocima vlasti  razgovarali su predstavnici udruženja osoba s invaliditetom, žena Romkinja, LGBT populacije, kao i drugih marginaliziranih grupa u našem društvu koji su probleme s kojima se suočavaju po prvi puta imali  priliku direktno izložiti predstavnicima vlasti Kantona Sarajevo.

Pored predsjedateljice Babić, konferenciji su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović, ministrica zdravstva Zilha Ademaj, ministar pravde i uprave KS Mario Nenandić.

Ministar Nenadić je istakao nekoliko otvorenih pitanja, podijelio svoja iskustva i naglasio kako je vrlo zainteresiran i otvoren za suradnju, dok je menadžerica sigurne kuće u Sarajevu, Mubera Hodžić-Lemeš, pohvalila rad  ministrice Dautbegović i zahvalila na podršci koju im pruža.

Ministrica Ademaj istakla je kako se od početka svog mandata s najboljim namjerama posvetila uređenju ministarstva, kako bi svako imao jednaku šansu.

Možemo biti ponosni na naše zakone. Jako su dobri, no pitanje je implementacije istih, a smatram da na tome svako od nas ponaosob treba raditi. To je individualni pristup liječnika prema pacijentu, medicinskih sestara i ostalog osoblja.

Svi učesnici konferencije su se složili oko toga da treba raditi na podizanju svijesti, pričati o problemima i praviti poduhvate koji se nekome čine malima, ali onima koji su nepravedno na margini društva, znače mnogo.

Konferenciju je ispred organizatora zaključila Zlata Gerin-Kurić koja je između ostalog rekla i sljedeće:

Mora se stvarati društvo u kojem će svi građani imati jednake šanse i uživati sva prava Ustavom zagarantovana.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.