Održan Okrugli sto o temi „Ratno novinarstvo”
Foto: vlada.ks.gov.ba

Održan Okrugli sto o temi „Ratno novinarstvo”

Okrugli sto o temi „Ratno novinarstvo – Uloga medija i medijskih radnika u odbrani Bosne i Hercegovine“ upriličen je u organizaciji Fonda memorijala u Sarajevu i Udruženja/Udruge BH novinari.

Skup, kojim su okončane aktivnosti u sklopu ovogodišnje manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2016“, okupio je, među ostalima, novinare, urednike, dopisnike, radioamatere, tonce, snimatelje i strane novinare koji su izvještavali iz BiH i doprinosili širenju istine o onome što se događalo u Sarajevu i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. godine.

Istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu nikada ne bi stigla do međunarodne javnosti i svjetskih centara moći da nije bilo novinara koji su na profesionalan i objektivan način izvještavali o dešavanjima tokom minulog rata, istaknuli su danas sudionici ovog okruglog stola.

Na značaj medija i njihovog profesionalnog izvještavanja u ratu ukazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i predsjednik Organizacionog odbora spomenute manifestacije Salko Bukvarević, te naglasio nemjerljiv doprinos novinara koji su istinito izvještavali o onome što se zaista dešavalo tokom agresije na BiH, pritom se pridržavajući temeljnih civilizacijskih tekovina i vrijednosti.

Vi ste kao sudionici tih dešavanja bili u prilici osjetiti razliku između izvještavanja režimskih novinara, koji događaje prezentiraju u skladu s interesima njihovih vlada, i onih medijskih djelatnika koji su istinski posvećeni svome poslu i koji objektivno izvještavaju o stradanjima, logorima i agresorskim namjerama, pritom jasno odvajajući one koji pale, uništavaju i čine zločine. Nemjerljiv je značaj takvog pristupa, jer upravo te informacije su pomogle za promjenu politika, kako Sjedinjenih Američkih Država, tako i svih drugih velikih sila da zaista shvate šta se dešava u BiH, obrazložio je Bukvarević. Dodao je da organizatori ovog skupa i na ovaj način žele izraziti dužnu zahvalnost medijima i medijskim radnicima koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH, te se prisjetiti i odati počast onima koji su se nesebično žrtvovali na tom putu.

Sličnim ocjenama pridružio se i ministar za boračka pitanja KS-a Muharem Fišo, te istakao da je zahvaljujući profesionalnoj hrabrosti i posvećenosti novinara svijetu odaslana poruka temeljena na istini o tome da se u BiH ne vodi građanski rat, nego da se radi o agresiji na suverenu, međunarodno priznatu državu BiH.

Bez medija i medijskih djelatnika situacija bi bila sasvim drugačija, te da bi bilo nemoguće doći do istinite slike o onome što se zaista dešavalo u BiH – od opsade Sarajeva i zločina na stratištima diljem zemlje, do genocida u Srebrenici, potcrtao je ministar Fišo.

Ratnih događaja prisjetili su se novinarke i novinari, ratni izvještači Arijana Saračević-Helać, Edina Kamenica, Salih Brkić i Marko Divković, aktuelni predsjednik Udruženja BH novinari, uz ocjenu da je teško govoriti o vremenu u kojem se umiralo da bi se živjelo, te da je to vrijeme bilo svojevrstan test profesionalne zrelosti novinarskih djelatnika koji su u stalnom traganju za istinom, jer u ratu je upravo istina ta koja prva strada.

Mišljenja su da je uloga novinara uvijek ista za one koji se pridržavaju pravila i uzusa profesije, bilo da se radi o ratnom, ili mirnodopskom izvještavanju, uz napomenu da je razlika jedino u uvjetima u kojima uposlenici javne riječi djeluju.

Ratna reporterka TV BiH i urednica na FTV-u Arijana Saračević Helać u izjavi za medije između ostalog je kazala da su novinari u BiH uradili nevjerovatno veliki i značajan posao.

U radu okruglog stola sudjelovao je veliki broj novinara angažiranih tokom rata u BiH među kojima i Borka Rudić, tadašnja dopisnica RTVBiH iz Konjica, Senka Kurt i Vildana Selimbegović, novinarke „Oslobođenja“, odnosno tadašnjih “Večernjih novina”, kao i Nermina Omerbegović, novinarka ondašnjeg BH PRESS-a, koja je svoj angžman nastavila u Federalnoj novinskoj agenciji FENA-i,  te Velid Džindo, nekadašnji dopisnik Radija BiH iz Olova, i mnogi drugi novinarski profesionalci.

Ovaj okrugli sto bio je podijeljen u tri sesije o temama: Novinari u ratu – na koji način su izvještavali, doprinosili širenju istine o ratnim događajima i kako iz mirnodopske pozicije vide svoj doprinos odbrani BiH, “Nevidiljivi” medijski djelatnici: snimatelji, ton – majstori, radio amateri, vozači, lektori, montažeri… bez kojih ne bi bilo ni ratnih izvještaja; Ratni period 1992 -1995. iz njihove perspektive i Dopisnici i njihov doprinos širenju istine o ratnim događajima u BiH.

Kuriozitet koji je na poseban način obilježio ovaj skup medijskih djelatnika bila je uspješna organizacija direktnog prenosa, odnosno live stream-a, putem You Tube kanala, zahvaljujući tehničkom osoblju Televizije Sarajevo i Fonda memorijala.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.