Od danas obavezna zimska oprema!
Foto: decisivemagazine.com

Od danas obavezna zimska oprema!

Za sva motorna vozila, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine od danas, 15. novembra, pa sve do 15. aprila obavezna je zimska oprema.

Kazna za neposjedovanje zimske opreme, koja je obavezna do 15. aprila naredne godine, iznosi 40 maraka za vozila do 3,5 tone, a za vozila iznad 3,5 tona i autobuse 80 maraka i isključenje iz saobraćaja.

Obaveznu opremu za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone, u ovom periodu čine zimski pneumatici na kojima je dubina gazećeg sloja najmanje četiri milimetra, a u slučaju ljetnih pneumatika obavezni su odgovarajući lnaci za pogonske točkove.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila mase preko 3,5 tone, odnosno na kamionima i autobusima, obavezni su lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Foto: Bihamk

BIHAMK: Savjeti

Vozila sa masom višom od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom šare četiri milimetra, te lance, lopatu i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

Obavezna zimska guma na boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra.

Podsjećamo da su vozači, osim zimske opreme u vozilu, tokom cijele godine obavezni imati rezervni točak, set rezervnih sijalica, prvu pomoć, sigurnosni trokut, uže za vuču, reflektirajući prsluk…


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.