Obnova Doma pionira Boško Buha će se vršiti u fazama
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Obnova Doma pionira Boško Buha će se vršiti u fazama

Na realizaciju projekta obnove Doma pionira Boško Buha u Novom Sarajevu čeka se jako dugo, a čini se da bi uskoro mogli početi i prvi radovi. U srijedu 6. augusta, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Jasminka Pindžo, direktorica firme Eko Teh d.o.o Sarajevo, potpisali su Ugovor o izvođenju prve faze radova na rekonstrukciji ovog objekta. Vrijednost ugovorenih radova je oko 265.000 KM.

U centru Boško Buha predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera koje čine: višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom. Na prvoj etaži će biti smješteni adminstrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi.

Koldžo je istakao da je ovo jedan od značajnijih projekata Općine Novo Sarajevo, te da je kao takav dio revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

Projektom rekonstrukcije, navodi načelnik, predviđeno je vraćanje prvobitne namjene objekta, a to je prostor sa obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima prvenstveno za djecu do 14 godina, kao i za širu populaciju.

“Obzirom da se radi o projektu čija je vrijednost oko 2.200.000 KM, realizacija istog će se vršiti fazno u skladu sa finansijskim sredstvima, jer moramo voditi računa i o tome da se ne ugrozi realizacija i ostalih projekata, te da ni jedan dio općine ne bude zapostavljen”, istakao je Koldžo.

On je dodao da bi se u realizaciju ovog projekta trebali uključiti i ostali nivoi vlasti, s obzirom na to da se radi o Centru koji nije samo od značaja za općinu, nego i za Grad, Kanton i državu BiH.

U skladu sa tehnologijom građenja, projektnom dokumentacijom i planiranim sredstvima, prva faza radova podrazumijeva pripremne radove,  radove na rušenju i demontaži, zatim betonske i armirano-betonske, krovo-limarske, te bravarske radove.

Na ovaj način će se objekat zatvoriti i zaštititi, te pripremiti za nastavak izvođenja građevinsko-zanatskih radova, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.