Obilježeno 27 godina od masakra na Markalama
Foto: Sarajevski.ba

Obilježeno 27 godina od masakra na Markalama

Na današnji dan prije 27 godina na sarajevskoj pijaci Markale život je izgubilo 68 naših sugrađana, a ranjene 144 osobe.

Tog 05. februara 1994 godine, s agresorskih položaja vojske RS-a koji su se nalazili na području Mrkovića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120mm koja je pala na poznatu sarajevsku pijacu.

Tim povodom, danas je u Narodnom pozorištu održana komemorativna sjednica kojoj su, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, prisustvovali samo gradonačelnik, predsjedavajući Skupštine KS, Gradskog i općinskih vijeća i načelnici općina s područja KS, kao i predstavnici Vlade i Skupštine KS.

“Najveći masakr je odabran kao simbol kojim ćemo se sjećati svih naših sugrađana koji su ubijeni tokom opsade. Peti februar je u opkoljenom Sarajevu bio skoro svakog dana, jer je tokom opsade smrtno stradalo više od 11 hiljada građana, a od tog broja 1.601 dijete. Više od 50 hiljada građana Sarajeva je ranjeno, te su mnogi nakon toga imali trajne posljedice”, rekao je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Međunarodni krivični sud za ratne zločine 2004. godine je odlučio da Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je komandovao opsadom Sarajeva okrivi za granatiranje Markala. Galić zbog ovog, ali i drugih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata u Njemačkoj izdržava kaznu doživotnog zatvora.

Prisutnim zvanicama potom se obratio i akademik Mirko Pejanović, koji je na samom početku istakao riječi saosjećanja sa žrtvama u gradu koji je bio 1.479 dana pod opsade. Također je podsjetio da je “Velikosrpski državni plan je imao zamisao da se uništi država BiH i izvrši njena etnička podjela”.

“Realizacija je u osnovi imala fašistoidnu namjeru, a to je uništenje drugog i drugačijeg. Tom politikom su rukovodili ekstremni srpski nacionalisti. Za počinjeni zločin protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici Mladić i Karadžić su dobili kazne doživotnog zatvora. Ratni cilj da se etnički podijeli i uništi država BiH doveo je do paklenog obuhvata da se višegodišnjom opsadom Sarajeva i masovnim ubistvima s linija opsade onemogući patriotski otpor demokratskih snaga i odbrana cjelovite i međunarodno priznate države BIH”, rekao je Pejanović.

Nakon sjednice, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje na pijaci Markale.

POGLEDAJ GALERIJU

Poginuli građani: Arnautović Senad, Babić Ibrahim, Baručija Mehmed, Begić Ćamil, Begović Emir, Bešić Vahida, Bogdanović Gordana, Bojinović Vaskrsije, Borovina Muhamed,  Brkanić Faruk, Bulbul Sakib, Čavriz Jelena, Čehajić Almasa, Čosić Zlatko, Čukojević Alija, Ćilimdžić Verica, Delić Smilja, Drugovac Ifet, Durmo Dževad, Durmo Fatima, Džebo Kemal, Fazlić Ismet, Ferhatbegović Vejsil, Fetahović Dževdet, Fetahović Muhamed, Fočo Ahmed, Ganović Majda, Gibović Isma, Hasanović Rasema, Hurko Alija, Ibrulj Mirsada, Imanić Mustafa, Jažić Rasema, Junuzović Razija, Karavdić Hasija, Klačar Mladen, Knežević Marija, Kovač Selima, Krajčin Ibro, Kunić Sejda, Kvesić Jozo, Lakača Numo, Malović Ruža, Minić Jadranka, Musić Safer, Odžak Nura, Orman Mejra, Oručević Hajrija, Prozorac Seid, Rahić Smajo, Rehar Igor, Rizvo Sabit, Sablja Zahida, Salihović Nedžad, Smajić Hajrija, Srnja Emina, Subašić Džemo, Suljević Šaćir, Šabanović Hasib, Šehbajraktarević Ahmed, Škrijelj Bejto, Švrakić Junuz, Tihić Pašaga, Torlaković Munib, Trbić Ruždija, Zečić Džemil, Zubović Muhamed, Žunić Senad.

Danas je 27. godišnjica užasne tragedije, masakra na sarajevskoj pijaci Marakale. Tog 5. februara 1994. godine ubijeno…

Posted by Historijski arhiv Sarajevo on Friday, February 5, 2021

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.