Obilježena 18. godišnjica zatvaranja logora na Manjači
Foto: Wikipedia

Obilježena 18. godišnjica zatvaranja logora na Manjači

Na planini Manjača u blizini Banje Luke danas je komemorativnim skupom obilježena 18. godišnjica zatvaranja logora kroz koji je prošlo 5.000 logoraša, javlja Slobodnaevropa.org.

Manjača je kao zatočenički logor počeo da funkcioniše 15. maja 1992. godine. U jednom trenutku, na Manjači je bilo zatočeno približno 3.640 muškaraca. Logor je bio smješten na vojnom terenu za obuku, u objektima bivše vojne farme.

Današnjem skupu su prisustvovali preživjeli logoraši iz cijele BiH. Doputovali su iz Sarajeva, Mostara, Brčkog, Tuzle, Donjeg Vakufa, Jajca, Sanskog Mosta, Ključa i Prijedora.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković izjavio je Feni da se danas odaje počast i svim logorima u BiH, a bilo ih je 650.

– Želimo da prenesemo jasnu poruku i naše jasno opredjeljenje, a to je da ćemo učiniti sve da se zlo nikada i nikome ne ponovi – potcrtao je Mešković.

Napominje da je postavljanje spomen-ploče bivšim logorašima u Manjači problem s kojim se već odavno susreću.

– Obratili smo se Ministarstvu odbrane BiH, te smo tražili saglasnost za njeno postavljanje, jer se zna da je ovdje bio logor. Ali dobili smo negativan odgovor od njih jer je jedan parlamentarni vojni povjerenik donio rješenje o zabrani postavljanja spomen-ploča koje govore o proteklom ratu – naglasio je.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.