Obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata
FOTO: ks.gov.ba

Obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata

FOTO: ks.gov.ba

FOTO: ks.gov.ba

Na današnjem susretu ambasadora Republike Francuske u BiH Rolanda Gillesa sa premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem i ministrom kulture i sporta Ivicom Šarićem razgovaralo se o aktuelnim dešavanjima u Sarajevu, ekonomskim pitanjima, a ponajviše o toku priprema obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Brojne države i njihova diplomatska predstavništva uveliko su angažirane na projektima koji će sljedeće godine u fokus staviti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

„Francuska ima značajan angažman oko organizacije obilježavanja ove godišnjice u svjetlu njenog historijskog i kulturološkog mjesta u savremenoj historiji. Želimo da ovo bude mjesto odakle će se poslati univerzalne, planetarne poruke mira i pomirenja. Predsjednik Francuske će u ovom mjesecu u svom govoru u Jelisejskoj palači spomenuti Sarajevo, koje će nesumnjivo biti u fokusu, sada kao mjesto okupljanja historičara, umjetnika, sportista, diplomata cijelog svijeta“, istakao je ambasador Gilles.

Uz podršku Tour de Franca, u junu sljedeće godine biće održane velike biciklističke trke u kojima će učestvovati hiljade mladih iz čitave Bosne i Hercegovine. Trci će prisustvovati i niz bivših pobjednika ove velike francuske trke.

„Bitno je da drugačija, pozitivnija slika ode iz Sarajeva, a slike sa ove trke biće prikazane u Francuskoj, kada se bude vozio Tour de France, ponosno naglašava ambasador te najavljuje zajednički angažman sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i Evropskom Komisijom oko pronalaženja sredstava za rekonstrukciju Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Kanton Sarajevo sa svim svojim raspoloživim kapacitetima biće podrška i pomoć u organizaiji svih događanja.

„Događaji i projekti, ali i brojni drugi biće prilika da Sarajevo predstavimo na bolji i ljepši način. Historija dokazuje da Sarajevo ima posebno mjesto u njoj i nadamo se da ćemo svi zajedno iskoristiti priliku i Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu predstaviti u novom, ljepšem svjetlu“, rekao je premijer Zeljković.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.