O nižoj cijeni grijanja odlučuje Vlada KS
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

O nižoj cijeni grijanja odlučuje Vlada KS

Vlada Federacije donijela je odluku kojom je od 1. januara snižena cijena prirodnog gasa za 8,59 posto, ali visina računa korisnika sarajevskih Toplana, barem za sada, neće biti niži.

Iako je bilo za očekivati sniženu cijenu grijanja, Toplane su u prethodnom periodu poslovale s gubitkom zbog čega niža cijena nije realna, javlja portal TVSA.

Ipak, konačnu odluku bi trrebala donijeti Vlada Kantona Sarajevo.

BH Gas je Sarajevogasu 2018. uvećao cijenu prirodnog gasa za 30 posto zbog čega je i Sarajevogas povećao cijenu za isporuku ovog energenta Toplanama. Vlada KS koju su vodile stranke šestorke je subvenicionirala razliku, te je na taj način spriječeno povećenje cijene grijanja za građane. Međutim, to je zaustavljeno dolaskom prethodne Vlade KS koja je donijela odluku da djelimično subvencionira tu razliku što je Toplanama ponovo donijelo gubitke u poslovanju, piše portal TVSA.

Biće formirano nezavisno tijelo koje treba da kaže svoje mišljenje da li je snižavanje cijene grijanja realno uprkos odluci Vlade Federacije BiH kojom je od 1. januara snižena cijena prirodnog gasa.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.